StoryEditor
ANALIZA

Očekuje nas prava drama oko formiranja vlasti u F BiH. Evo što planiraju HDZ i Osmorka, a što SDA

Piše desk  /  08.12.2022., 20:58h

Trakavica oko toga koji će politički blok imati većinu u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH okončana je tako što je voljom ždrijeba, koje je provelo Središnje izborno povjerenstvo BiH, SDA dobila izaslanika u taj parlamentarni dom iz Hercegbosanske županije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako će, čini se, SDA zajedno sa svojim radikalnijim krilom DF-om imati 13 od 23 izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije BiH što bi im bilo dovoljno da izaberu bošnjačkog dopredsjednika Federacije BiH.

Izbor dopredsjednika Federacije BiH (predsjednik FBiH bit će predstavnik Hrvata) važan je jer predsjednik FBiH (uz suglasnost dvojice dopredsjednika) imenuje mandatara za sastav nove Vlade Federacije BiH koju kasnije treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Schmidtovi amandmani na Ustav FBiH

U amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon, koje je nametnuo visoki predsjednik Christian Schmidt, stoji da bilo koja skupina od jedanaest izaslanika iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata za (do)predsjednika iz odgovarajućeg konstitutivnog naroda. To je moguće pod uvjetom da svaki izaslanik može podržati isključivo jednog kandidata. Svi kandidati mogu biti izabrani u skladu s ovim člankom ili na mjesto predsjednika ili na mjesto dopredsjednika Federacije.

Daljnji stavci u ovom amandmanu definiraju način izbora predsjednika/dopredsjednika FBiH. Tako stavak 4 ovog amandmana kaže da izbor za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje liste koju sačinjavaju tri kandidata i koja uključuje po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda predloženog u odgovarajućem klubu konstitutivnog naroda, u Zastupničkom domu, a zatim u Domu naroda.

I ostali članci iz ovog amandmana samo definiraju način izbora izaslanika u Domu naroda ako postoji dvije ili više kandidatskih listi koje mogu predložiti svog kandidata za predsjednika ili dopredsjednika FBiH.

Sraz dva (pro)bošnjačka bloka

S druge strane, valja podsjetiti da je većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH već definirana te da su u Kolegij ovog doma izabrani zastupnici koji su dio koalicijske većine koju tvori bošnjački blok Osmorka te HDZ BiH zajedno s partnerima unutar Hrvatskog narodnog sabora (Mirjana Marinković-Lepić, Edina Gabela i Mladen Bošković)

Stoga se kao logičnim nameće pitanje hoće li SDA blokirati formiranje nove vlasti u Federaciji jer drugi bošnjački blok unatoč većini u Zastupničkom domu nije u mogućnosti predložiti svog kandidata za dopredsjednika Federacije BiH čime bi formalno otpočeo proces formiranja vlasti u FBiH.

Da bi se nešto takvo moglo dogoditi razvidno je iz izjave Harisa Zahiragića, izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda PFBiH (SDA).

– U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu članak 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz suglasnost dva potpredsjednika. U članku 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika. Dakle rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?, najavio je Zahiragić gostujući na Federalnoj tv dok još uvijek nije bilo poznato da će žrijeb okrenuti na mlin SDA.

No, u tom kontekstu valja podsjetiti i na izjavu Aljoše Čampare, visokog dužnosnika NiP-a koji ne vidi veliki problem u tome što blok Osmorka neće imati mogućnost predlaganja kandidata za potpredsjednika FBiH za formiranje nove vlade.

– U Domu naroda FBiH ima 80 zastupnika, većina je 41 zastupnik. Sama Osmorka ima 32 delegata, a HDZ petnaest ili šesnaest. Ako ne budemo imali jedanaest zastupnika, nećemo moći predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Predložit će ga SDA. I što će se dogoditi? To će potvrditi oba doma Federalnog parlamenta u kojima imamo većinu. Predsjednik i potpredsjednici Federacije daju mandat za sastav vlade kandidatu kojeg predloži većina. Hajde neka se usudi taj SDA-ov potpredsjednik FBiH da ne da suglasnost onom tko ima većinu, neka probaju blokirati nešto; volio bih vidjeti te macane. Oni koji se odluče na blokadu institucija snosit će sankcije – rekao je Čampara prije pet dana kada se nije znao ishod ždrijeba za izaslanika u Klub bošnjačkog naroda iz HBŽ.

Hoće li Schmidt reagirati ponovno?

Ukoliko bi bošnjački blok “Osmorka” ostao jedinstven  to bo značilo da ovaj blok zajedno s HDZ-om ima većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Eventualni potpredsjednik Federacije BiH kojega bi izabrala SDA mogao bi blokirati imenovanje nove Vlade FBiH.

Treba podsjetiti da je Schmit, namećući u izbornoj noći izmjene Izbornog zakona BiH te amandmane na Ustav FBiH, rekao da će pratiti njihovu provedbu svojih odluka koje za cilj imaju sprječavanje blokada te da će po potrebi ponovno reagirati.

U međuvremenu je ponovo reagirala SDA, nakon što su osvojili većinu u Bošnjačkom klubu Federalnog doma naroda. Predlažu formiranje široke koalicije političkih stranaka koje su osvojile najviše glasova na izborima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:50