StoryEditor

Obitelji ubijene Afroamerikanke 12 milijuna dolara odštete

Piše D  /  16.09.2020., 07:09h

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer najavio je danas da će Taylorovoj obitelji platiti 12 milijuna dolara, kao dio dogovora. Također je najavio da će napraviti izmjene u policijskoj praksi.

Fischer, misleći na majku ubijene Afroamerikanke, Tamiku Palmer, rekao je: "Ne mogu zamisliti bol gospođe Palmer i jako mi je žao zbog Breonine smrti."

"Nećemo dopustiti da se prikrije smrt Breonne Taylor", rekao je Ben Crump, odvjetnik obitelji.

Crump je naglasio da je 12 milijuna dolara, koje je gradska vlast obećala dati, "najveća odšteta koja je ikada plaćena za smrt Afroamerikanke koju je policija ubila".

Afroamerikanka Breonna Taylor (26) ubijena je u svojoj spavaćoj sobi u ožujku tijekom policijskog pretresa. Uslijedio je val prosvjeda u Louisvilleu.

Još jedna žrtva policijskog nasilja je i George Floyd, koji je uhićen 25. svibnja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimke brutalnog uhićenja objavljene su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao uhićenju. Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubojstvo drugog stupnja, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju tog djela.

Usprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:59