StoryEditor
Snsd-ova zastupnica

Novaković - Bursać: Nitko ne ruši BiH bolje od Turković i Komšića

Piše desk  /  12.01.2022., 08:41h
Sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću ministra, Sifet Podžić, Selmo Cikotić, ali i Bisera Turkovi,ć zaslužuju smjenu, po mišljenju SNSD-ove zastupnice Snježane Novaković - Bursać, ali takav scenarij, kaže, nije moguć zbog konstelacije odnosa u Zastupničkom domu PS BiH. Bursać je gostujući na N1 osudila počinitelje niza incidenata koji su se u RS-u dogodili prethodnih dana, ali i još jednom poručila da su za SNSD neprihvatljiv strani intervencionizam.

“Mi smo tražili smjenu Sifeta Podžića, zaslužio je smjenu i Selmo Cikotić zbog optužnice pred Sudom, a i ona ima smisla apsolutno, ali znate da je teško da takva odluka prođe kada imamo ovakvu konstelaciju odnosa u Zastupnicu domu“, rekla je Bursać za N1.

Dodala je da se Vijeće ministara sastavlja, a ne bira, te se osvrnula na rad ministrice Turković na koji su reagirali i vlast i oporba u RS-u, optužujući je za neustavno djelovanje.

“Da Vam nešto kažem, nitko BiH ne ruši bolje od Bisere Turković, Željka Komšića i takvih. Da mi želimo srušiti BiH, mi bismo navijali za Komšića i Turković, jer to oni bolje rade od nas“, dodala je Snježana Novaković Bursać.

Osvrćući se na rad Ustavnog suda BiH Bursać je kazala da je stranka koju predstavlja protiv stranih sudaca  i političkih odluka koje, kako navodi, donose zajedno sa sucima Bošnjacima.

“Unatrag sedam godina imamo izvitoperenu praksu u Sudu koji ne tumači, ne vrši ocjenu zakona i akata. Sporimo prisustvo stranaca i praksu tog suda koji u pojedinim odlukama je čista ekstenzija Ustava, a ne tumač, kada je u pitanju Dan Republike Srpske, poljoprivredno zemljište, šume“, rekla je Bursać.

Sugovornica N1 je dodala da se u Ustavu BiH nigdje ne regulira pitanje praznika.

“Imate situaciju da ljudi u Federaciji proslavljaju kojekakve praznike. Ako potoji neki datum koji bi u BiH koji bi trebao biti simbol podjele to je 1. ožujak kada se obilježava, ne znam kako to zovu točno. Na tom referendumu je izignorirana volja jednog od tri konstitutivna naroda, ali FBiH ima pravo obilježavati praznike“, rekla je Bursać.

Osvrćući se na proslavu 9. siječnja, Bursać je rekla da je subjektivan osjećaj što koga iritira, a što ne. Komentirajući niz incidenata koji su obilježili posljednje dane u RS, Bursać je to osudila.

“Osobno osuđujem svaki nasrtaj na slobodu, osobni mir i integritet. Republika Srpska je pokazala da može očuvati mir. Mislim da bilo koji nasrtaj na ljude i imovinu, netko tko je to počinio, mislim da će biti predmet policijskog gonjenja. Takve pojave nam ne trebaju, narušavaju ukupnu sliku i zajednički život koji uspješno gradimo“, rekla je šefica SNSD-ovog kluba u PS BiH.

Osvrnula se i na proslavu u danu kada su predsjedniku SNSD-a, ATV-u, ali i obitelji Tegeltija izrečene sankcije SAD, Bursać je pojasnila da se ne radi o proslavi sankcija, već jedinstva koje je postignuto na sastanku vrha stranke koji je prethodio toj proslavi. Ova visoka funkcionarka SNSD-a poručila je još da očekuje razgovore s političkim partnerima u BiH te da se nada da će do njih doći.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:14