StoryEditor

Nova runda napada SDA na Hrvate: Milanović tolerira zločine, nije bilo zločina u Travniku...

Piše D  /  05.08.2020., 03:08h

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je upao u grešku svojih prethodnika iz HDZ-a, pomaže hrvatskom narodu tako da tolerira zločine HVO-a. To nije ni dobrosusjedski, ni europski, niti civilizacijski pristup, i neće pomoći ni Hrvatima u BiH, niti oporavku odnosa BiH i Hrvatske, niti ugledu koji bi država Hrvatska trebala da uživa u svijetu i Europi, jedan od zaključaka s današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Ovakva reakcija je došla nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović jučer povodom obilježavanja 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Oluja odlikovao četiri gardijske brigade HVO-a. SDA i ukupna bošnjačka politika i javnost ignoriraju činjenicu da su HVO i HV oslobodile značajan dio BiH te da bi Bihać završio kao Srebrenica da nije bilo upravo HV-a i gardijskih brigada HVO-a.

Ipak, riječ je o nastavku plasiranja laži od strane bošnjačkih stranaka prema Hrvatima, i to u prvom redu kako bi se bošnjačko biračko tijelo držalo u stalnom stanju napetosti i histerije.

Tako je jedan od zaključaka SDA i onaj koji se tiče Mostara i Travnika u kojem je plasirana još jedna notorna laž.

"Pokušaji povezivanja organizacije i izbornog modela za grad Mostar i grad Travnik su potpuno neutemeljeni i služe isključivo u predizborne svrhe. SDA nikada nije, niti će biti dijelom takvih pregovora i dogovora. Mostar je zbog svoje specifičnosti, a posebno zbog ratnog stradanja, tretiran Washingtonskim i Dejtonskim sporazumom, a zatim i odlukama Visokog predstavnika, što nije slučaj s Travnikom."

Izrečena laž je da Travnik nije pretrpio stradanja, iako je iz ovog grada protjerano 15000 Hrvata kojima je sustavno sabotiran povratak. Iz Mostara, pak, Bošnjaci nisu protjerani a posebno im nije sabotiran povratak te su i danas i te kako značajan faktor u Mostaru, što nije slučaj s Hrvatima Travnika.

K tomu, Predsjedništvo SDA poziva sve  probošnjačke političke stranke na zajednički nastup na lokalnim izborima u Gradu Mostaru  s jedinstvenom listom za Gradsko vijeće.

Također, SDA poziva i da se podijele respiratori Fikreta Hodžića, poznatijeg kao "Fikret Malina", koji su označeni kao bezvrijedni. No, SDA smatra drugačije.

"S obzirom na to da je Institut za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje, ocijenio da su ranije nabavljeni respiratori namijenjeni za stacionarnu  upotrebe, pozivamo nadležne institucije da izvrše njihovu raspodjelu po medicinskim ustanovama na području FBiH."

Potom su tražili i nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, ai i smanjenje ovlasti Doma naroda FBiH, što ide u cilju pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu u BiH.

"Ovlasti Vijeća naroda u RS ne mogu biti reducirane – one moraju biti zadržane, a ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije i Vijeća naroda RS moraju biti izjednačene – narodi i građani u BiH moraju biti jednaki pred Ustavom i zakonom, što je narušeno usvajanjem asimetričnih rješenja."

Također, negirali su postojanje islamskog terorizma u BiH, nego ističu postojanje srpsko-pravoslavnog terorizma u BiH.

"SDA smatra da ima djelomične istine u stavu Dragana Lukača da je iz BiH ispiriran niz terorističkih radnji u svijetu. Podsjećamo da su Breivik, kao i teroristi sa Novog Zelanda bili inspirirani ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladiće, Zbog toga pozivamo Lukača da se oštro obračuna sa onima koji slave lik i djelo ovih ratnih zločinaca."

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:10