StoryEditor

Njemica ubijena u Kabulu

Piše D  /  30.07.2021., 00:01h

Nepoznati napadači su u napadu u Kabulu ubili jednu Njemicu, saradnicu na projektima razvojne pomoći. Napad je izvršen na objekat koji služi kao prenoćište švedske nevladine organizacije Operation Mercy.

Ubijen je i jedan saradnik službe sigurnosti, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu Nadzib Daniš za dpa. On je dodao da je jedna Finkinja oteta. O njenoj sudbini se ništa ne zna. Dodao je i da je tim službi sigurnosti iz Kabula je u 3 sata ujutro započeo operaciju spašavanja otete, koja je radila za švedsku nevladinu organizaciju Operation Mercy.

Afghanistan Tatort Deutsche getötet Taliban (Reuters/O.Sobhani)

Mjesto napada u Kabulu u kojem je smrtno stradala jedna Njemica i afganistanski čuvar a oteta Finkinja

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu je potvrdilo identitet ubijene, saopštivši da se radi o njemačkoj državljanki, ne navodeći bliže detalje. Finsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da se ne zna ko su napadači, koji su kidnapovali njihovu državljanku.

Sigirnosna situacija u Afganistanu se tokom posljednjih godina, od povlačenja međunarodnih trupa krajem 2014. godine osjetno povećala. Broj otetih stranaca je porastao. Napadači traže otkupninu ili predaju otete militantnim grupama.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 20:26