StoryEditor
saslušanje

Njemački kancelar odbacio optužbe u upletenost u slučajeve utaje poreza

Piše hina  /  19.08.2022., 18:48h

Njemački kancelar Olaf Scholz je tijekom saslušanja pred istražnim povjerenstvom Senata u Hamburgu u petak iznova sa sebe skinuo odgovornost u vezi sa skandalom oko utaje poreza hamburške privatne banke Warburg.

„Ja nisam imao nikakvog utjecaja na događaje u vezi s poreznom prijavom protiv banke Warburg“, rekao je Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

On je u ponovljenom iskazu pred istražnim povjerenstvom Senata grada-savezne pokrajine Hamburga, zanijekao da je politika imala utjecaj na događaje oko kazne za utaju poreza u slučaju privatne banke Warburg.

Istražno povjerenstvo već dvije godine pokušava dati odgovor na pitanje jesu li visoki dužnosnici grada Hamburga pokušali utjecati na to se privatna banka Warburg oslobodi povratka nepravedno isplaćenih poreza državi koje su financijske uprave isplatile u tzv. „cum-ex“ skandalu gdje su banke svojim klijentima pomagale u utaji poreza na dobit od dividendi.

Konkretno se radi o nekoliko sastanaka kancelara Olafa Scholza s predstavnicima banke Warburg 206. i 2017. kada je Scholz obavljao funkciju gradonačelnika Hamburga.

„Ne postoji nigdje niti najmanja indicija na to da je dolazilo do nekakvih pregovora između vrha Hamburga i privatne banke“, rekao je Scholz. On je ukazao na to da je banka kasnije u potpunosti platila kaznu te kako grad Hamburg „nije pretrpio ni najmanju štetu“.

Scholz je izrazio nadu da će nakon ovog iskaza „prestati optužbe koje se ne temelje na činjenicama“.

Prije toga je oporba kritizirala Scholzov odnos prema ovom skandalu te je izrekla dvojbu u kancelarovu vjerodostojnost.

„Moram nažalost to jasno reći ali: ja kancelaru ne vjerujem ni jednu riječ“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz. On je rekao kako u „Njemačkoj ne postoji nitko“ tko vjeruje u tolike rupe u sjećanju njemačkog kancelara.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:31