StoryEditor

Njemački avion večeras kreće po ruskog disidenta koji se bori za život

Piše D  /  20.08.2020., 11:08h

Avion s timom specijaliziranim za liječenje pacijenata u komi poletjet će u četvrtak navečer iz Njemačke kako bi prevezao ruskog disidenta Alekseja Navalnog, pišu njemački mediji.

Navalni je hospitaliziran rano u četvrtak sa sumnjom na trovanje te se trenutno nalazi u komi, boreći se za život, u sibirskom gradu Omsku.

"Avion hitne pomoći sa specijalistima za pacijente u komi poletjet će večeras", rekao je za Bild Jaka Bizilj, aktivist s berlinskom adresom rođen u Sloveniji, prenosi Hina.

"Ako Navalni sutra ujutro bude za to u stanju, avion će odmah poletjeti za Berlin. Njegova supruga će letjeti s njim."

Kancelarka Angela Merkel ranije je rekla novinarima da je Njemačka spremna pružiti medicinsku pomoć Navalnom ako primi zahtjev da to učini. 

"Ako to zatraže, pružit ćemo medicinsku pomoć, uključujući i njemačke bolnice, no od njih mora stići zahtjev", rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na jugu Francuske.

Bild je također izvijestio da je bolnica Charite u Berlinu spremna liječiti Navalnog. Nitko u bolnici nije bio dostupan za komentar. 

Navalni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, počeo se osjećati slabo u avionu za Moskvu u četvrtak ujutro nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku. 

Bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše. Avion je prisilno sletio u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Ako se njegova bolest potvrdi kao trovanje, bit će to posljednji u nizu slučajeva koji uključuju ljude koji su izrazili neslaganje s Kremljom, koji pak niječe da se osvećuje svojim neprijateljima.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2022 20:41