StoryEditor
panika

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Piše fena  /  31.01.2024., 16:40h

Vladajuća koalicija njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra načine za jačanje nezavisnosti najvišeg suda u zemlji jer strahovanja zbog snage krajnje desničarske stranke AfD rastu

Alternativa za Njemačku (AfD) druga je po anketama u nacionalnim istraživanjima, izazivajući zabrinutost da bi mogla steći značajan utjecaj u zakonodavnom tijelu nakon narednih saveznih izbora 2025. i nastojati da oslabi demokratske strukture iznutra.

Antiestablišment, nacionalistička stranka već je pod nadzorom države pod sumnjom da je ekstremistička i antiustavna. Ona odbacuje navode da je nedemokratska i tvrdi da je Ustavni sud, koga imenuje parlament, pristran i blisko povezan s vladom.

Nekoliko visokih zastupnika iz Scholzove koalicije lijevog centra tijekom proteklog tjedna pozvalo je da strukture koje osiguravaju nezavisnost Ustavnog suda budu usidrene u ustav, a ne u puki zakon.

To bi značilo da bi svaki pokušaj da se promijeni rad suda zahtijevao dvotrećinsku većinu, a ne prostu većinu u donjem domu parlamenta Bundestaga. Nije pomenut AfD po imenu.

- Kao demokrate imamo obvezu da ostanemo na oprezu, a to uključuje razmatranje kako najbolje možemo zaštititi naš ustav i njegove institucije od protuustavnih utjecaja - kazao je ministar pravosuđa Marco Buschmann u izjavi za Reuters u utorak navečer, dodajući da su razgovori bili o tome kako to postići.

Sam Scholz rekao je da je debata bila dobra.

- Važno je raditi ove stvar - rekao je on na dešavanju u utorak navečer, prenosi magazin Der Spiegel.

Upitan za komentar, stručnjak za pravosuđe iz parlamentarne grupacije AfD Stephan Brandner kazao je da se stranka zalaže za nezavisni najviši sud i da se više bori za stvarnu podjelu vlasti od drugih stranaka.

Tisuće Nijemaca izašlo je na ulice posljednjih tjedana prosvjedujući protiv AfD, a neki od njih su pozvali na zabranu stranke.

Ustavni sud igra ključnu ulogu u složenom sistemu provjere i ravnoteže koji je uveden u Njemačkoj nakon nacističke ere kada je vlast vlade bila nekontrolirana. Ima ovlasti da preispituje poštovanje ustava i zakonodavne njemačke vlasti.

Stephan Thomae, poslanik i pravni stručnjak iz parlamentarne grupe mlađeg koalicionog partnera Slobodnih demokrata (FDP), rekao je za novine Welt am Sonntag da je važno u ustavu učvrstiti podjelu suda na dva senata, 12-godišnji mandat sudaca i slobodu suda da odlučuje o svojim postupcima.

Johannes Fechner, poslanik iz Scholzovih socijaldemokrata (SPD), ukazao je na promjene koje je u Poljskoj uvela stranka Pravo i pravda tijekom svojih osam godina na vlasti za koje europske institucije kažu da su ugrozile nezavisnost pravosuđa.

- Izuzetno je bitno da sve demokrate zajedno napreduju - rekao je Konstantin von Notz, predsjednik parlamentarnog odbora koji nadgleda obavještajne službe i zakonodavce manjeg koalicionog partnera Zelenih.

Scholzovoj koaliciji bila bi potrebna podrška opozicijskih konzervativaca za promjenu ustava, od kojih su neki već izrazili podršku takvom potezu, prenosi Reuters.

28. travanj 2024 21:28