StoryEditor

Njemačka umalo srušila američki dron u Crvenom moru

Piše desk  /  29.02.2024., 09:19h

Njemačka mornarička fregata poslana da zaštiti komercijalne brodove u Crvenom moru umalo je slučajno oborila američki dron, izvijestili su njemački mediji.

Njemačko ministarstvo obrane potvrdilo je da se u ponedjeljak dogodio incident s dronom u koji je bila uključena saveznička država, ne navodeći ime zemlje, prenosi Deutsche Welle.

Njemački ministar obrane: Otvorili smo vatru nakon što nismo mogli identificirati dron

Ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hesse, koja je ovog vikenda stigla u regiju u sklopu misije EU za pomoć u osiguravanju međunarodne plovidbe od napada jemenskih Huta koje podupire Iran, otvorila vatru nakon što su pokušaji identificiranja nepoznatog drona bili neuspješni.

"Slučaj je riješen kada se pokazalo da nije bila neprijateljska bespilotna letjelica, što je postalo jasno tek kasnije", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane Michael Stempfle.

Spiegel: Ispaljena su dva projektila na dron, radi se o američkom Reaperu

"Srećom, dva projektila ispaljena na dron promašila su cilj i srušila se u more zbog tehničkog kvara. Radi se o američkom izviđačkom dronu Reaper", piše Spiegel.

Ne navodeći svoje izvore, Spiegel nagađa da je dron možda bio u tom području "kao dio američke protuterorističke misije" koja nije povezana s misijom na Crvenom moru. No, Spiegel navodi da vojni dužnosnici vjeruju da je incident prijateljske vatre pokazao da se koordinacija između uključenih saveznika u raznim misijama u regiji oko Jemena treba poboljšati.

Njemačka fregata jučer uspješno srušila dva drona jemenskih Huta

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je dodao kako je "opće poznato da se u regiji koriste američke borbene bespilotne letjelice koje nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru".

Hesse, koji ima posadu od 240 njemačkih vojnika i mornara, jučer je uspješno oborio dvije bespilotne letjelice jemenskih Huta u razmaku od 15 minuta. Njemačka fregata stigla je u Crveno more tijekom vikenda nakon što su prošlog petka u Bundestagu odobrili sudjelovanje broda u misiji.

"Pokazalo se ispravnim poslati fregatu početkom veljače kako bi mogla započeti svoje operacije", izjavio je jučer njemački ministar obrane.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:40