StoryEditor

Njemačka traži da Priština ukine pristojbe

Piše D  /  12.03.2019., 10:03h

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik piše da su njemački službenici na jučeašnjem sastanku s Hashimom Thaciem i Ramushem Haradinajem ponovili stavove Berlina da nametnute pristojbe ometaju nastavak dijaloga zahtijevajući da ih prištinska vlada suspendira.

Savjetnici njemačke kanelarke, Jan Hecker i Matijas Litenberg sastali su se jučer u Prištini s Thacijem, Haradinajem i zamjenikom premijera Eneverom Hoxhajem, a pitanje suspenzije nametnutih pristojbi bila je glavna tema razgovora s premijerom privremenih prištinskih institucija, piše list.

Sagovornik Kohe, koji je, kako se navodi, želio ostati anoniman, rekao je da je stav Njemačke u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine nepromijenjen - službeni Berlin je, kažu, protiv promjene granica Kosova.

Inače, posjetu njemačkih službenika Prištini prethodila je posjeta visokog predstavnika SAD Davida Halea, koji je također inzistirao na ukidanju pristojbi za robu iz Srbije i BiH.

Nema službenih informacija o tome što je bila tema razgovora s njemačkim zvaničnima, a Haradinaj je na svom Facebook profilu napisao da je su pričali o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i euroatlantskom putu Prištine.

S druge strane piše da politički analitičari u Prištini kažu da se Haradinaj suočava sa stalnim pritiskom SAD da suspendira nametnute pristojbe, dok Njemačka i Velika Britanija uvećane pristojbe "tiho podržavaju", piše Zeri.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:59