StoryEditor

Njemačka donira 1,2 milijuna eura za infrastrukturne projekte OSBiH

Piše fena  /  23.05.2024., 12:09h

Tajnik Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine Muhamed Smajić i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u srijedu, 22. svibnja, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje financijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 1,2 milijuna eura, koji će biti utrošeni na četiri projekta u kasarnama Oružanih snaga BiH, a to su: radovi na grijanju u vojarni „Kozara“ u Banjoj Luci, radovi na grijanju u vojarni "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku, radovi na renoviranju objekata u vojarni "Vojvoda Radomir Putnik" u Doboju i radovi na konstrukciji u vojarni "Butila" u Sarajevu.

Tajnik Smajić je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istakao da se današnjim potpisivanjem Sporazuma o realizaciji infrastrukturnih projekata potvrđuje partnerstvo dvije države, a da je današnji događaj zalog za nastavak prijateljstva.

Također Smajić je izrazio zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina ima Njemačku kao istinskog partnera na putu prema NATO-u.

Pukovnik Nolte je izrazio zadovoljstvo da se potpisuje ovakav sporazum koji obuhvata projekte na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, te istakao da njemačko ministarstvo obrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OSBiH jedinstvenim oružanim snagama. Također, pukovnik Nolte je pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata MO BiH koji je dao veliki doprinos realizaciji projekata.

Ataše Nolte je istakao da je vrijednost ovog sporazuma u iznosu od 1,2 milijuna eura, a da je ukupna vrijednost donacije do sada 6,5 milijuna eura, te da ovo nije posljednji sporazum ove godine i da će ih u narednom periodu biti još.

Ovo je još jedan dokaz da je Savezna Republika Njemačka dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima su unaprijedili uslove života i rada naših pripadnika, nabavku uniformi za OS BiH, unapređenje infrastrukture u centrima za obuku kao i školovanja kadeta i pripadnika OS BiH u SR Njemačkoj, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH. 

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 15:49