StoryEditor
ekstremne mjere

Nizozemska planira klanje 30 milijuna grla stoke zbog klimatske krize

Piše desk  /  16.08.2022., 13:24h

U cilju smanjenja industrijske poljoprivrede poduzimaju se različite aktivnosti u kojima Nizozemska prednjači. Kako izvještava Green Me, to će se postići klanjem viška stoke, što je 30 posto od ukupnog broja.

Ova zemlja ima površinu od 41.000 km², a od toga je jedna petina pod vodom. I pored toga ima najveću brojnost stočnog fonda u EU po površini. Broj stoke koju uzgajaju je 4 milijuna goveda, 13 milijuna svinja, 104 milijuna peradi, što je čini najvećim europskim izvoznikom mesa. Kako bi se smanjile emisije dušika, na nekim područjima i do 70 posto, neophodno je smanjiti njihovu brojnost.

Na klimatske promjene najviše utječu intenzivne farme s velikim brojem grla. S jedne strane je ogromna zarada i proizvodnja hrane za milijarde ljudi. Na drugoj su ogroman utjecaj farmi na životnu sredinu, patnja životinja i kršenje higijenskih standarda.

Veliki je broj životinja na farmama, a izbor da se krene u smanjenje njihovog broja kako bi se smanjio utjecaj intenzivnog uzgoja na životnu sredinu, ima za posljedicu klanje 30 milijuna grla do 2030. godine.

Vlada ima fond od 25 milijardi eura kako bi "uvjerila" poljoprivrednike da smanje brojnost stoke ili da u potpunosti odustanu od uzgajanja.

Kako bi se to ostvarilo, procjenjuje se da bi oko 11.200 poljoprivrednika trebalo zatvoriti svoje farme, a 17.600 bi smanjilo broj životinja na imanjima. Zbog ovih vladinih planova, poljoprivrednici su od lipnja na ulicama širom zemlje.

Ocijenjeni su najvećim prosvjedima u povijesti države, a zabilježeno je i nekoliko eskalacija, kada je dolazilo do sukoba demonstranata i policije. U jednom navratu organi reda su čak posegnuli i za oružjem, kada je pucano u pravcu traktora, prenosi agroklub.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:02