StoryEditor
KEMAL ADEMOVIĆ

NiP-ovac i bivši direktor AID-a: Nema finalnog dogovora s HDZ-om, njihove prijedloge nikad neću podržati

Piše Desk  /  25.01.2024., 10:19h

"Predsjedništvo Naroda i Pravde o tome je obavijestilo javnost u subotu je održana sjednica u Gornjem Vakufu.Doneseni su zaključci kojima se negiraju insinuacije i optužbe da se postigao bilo kakav finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om, koji bi na bilo koji način naštetio važnim procesima za državu", rekao je Kemal Ademović.

Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravde, izaslanik u Domu naroda BiH te bivši direktor AID-a, bošnjačke obavještajne agencije, rekao je kako za njega "nisu prihvatljivi prijedlozi HDZ-a BiH te da NiP u Laktašima nije postigao finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om. 

"Nikada neću podržati prijedloge HDZ-a" 

"Što se tiče iznesenih prijedloga HDZ-a, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ako se želi postići ozbiljan dogovor. Podizanje cenzusa koje bi moglo ugroziti učešće u vlasti povratničke populacije u RS-u, ili zatvaranje izbornih listi, ili dodatno produbljivanje etničke diskriminacije u izbornom procesu koji je već opterećen presudama Europskog suda za ljudska prava itd., kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH dok se ne postigne potpuna normalizacija odnosa i dok se ne zaključi pregovarački proces o pristupanju EU, to vjerujem da nikome u Trojci i drugim probosanskim strankama ne može biti prihvatljivo i ne može naići na podršku ni stranka ni zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Ademović.

Ademović je istaknuo i kako on to "osobno nikada neće podržati". 

"Nema finalnog dogovora s HDZ-om i SNSD-om" 

"Razgovore svakako treba nastaviti, pregovori nemaju alternativu, ali neki prijedlozi se odmah trebaju staviti u stranu", rekao je Ademović.

Otkrio je i kako se u Laktašima nije "postigao finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om". 

"Predsjedništvo Naroda i Pravde o tome je obavijestilo javnost u subotu je održana sjednica u Gornjem Vakufu.Doneseni su zaključci kojima se negiraju insinuacije i optužbe da se postigao bilo kakav finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om, koji bi na bilo koji način naštetio važnim procesima za državu", rekao je. 

"Najbolje da se postigne dogovor parlamentarne većine" 

Suštinski je, dodao je, važno da se unaprijedi transparentnost i ojača integritet izbornog procesa, da se spriječi izborna krađa i malverzacije i omogući izražavanje stvarne volje građana na izborima.

"Najbolje bi bilo da se oko toga postigne politički dogovor parlamentarne većine i da zakon donese Parlamentarna skupština BiH. Za sada tog dogovora nema. Ako tako ostane, vjerujem da bi rješenje mogao donijeti Visoki predstavnik", navodi Ademović.

23. travanj 2024 08:27