StoryEditor
Čelnik SDP-a BiH

Nikšić: "Postoji prostor za dogovor o reformama koje BiH vode prema EU"

Piše hina  /  20.01.2024., 12:04h

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je da postoji mogućnost dogovora vladajućih stranaka oko izmjena Izbornog zakona i drugih reformi, čijim ispunjavanjem bi se otvorili pristupni pregovori BiH s EU. Odbacio je optužbe dijela bošnjačke javnosti koji su dokument o navodnom dogovoru nazvali izdajom.

Nakon razgovora održanih u četvrtak nedaleko od Banje Luke između čelnika vodećih hrvatskih, probošnjačkih i srpskih stranaka, sarajevski Dnevni avaz je objavio dokument o političkome dogovoru koji sadrži detalje o očekivanjima o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom te višegodišnjim prijeporima o izbornoj reformi, rješavanju statusa stranih sudaca u Ustavnome sudu i nizu drugih reformi.

Ubrzo nakon toga čelnici probošnjačkih i građanskih stranaka Trojke, koju čine SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda, našli su se pod žestokim optužbama dijela medija i javnosti da su izdali Bošnjake, da su potpisali kraj Ustavnoga suda i uspostavu hrvatskog entiteta. Nakon toga je objavljen i drugi dokument s razgovora u Banjoj Luci, u kojemu je navedeno da stranke Trojke traže provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u izbornoj reformi, suprotno očekivanjima HDZ-a BiH da se spriječi preglasavanja Hrvata u državnome Predsjedništvu BiH te da sudbina stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH ovisi o otvaranju pregovora BiH s Europskom unijom.

"Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme"

Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, koji je i premijer Federacije BiH, ocijenio je kako se u javnosti ponovo šire mržnja i strah kako bi se po svaku cijelu spriječile reforme.

"Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme, koji već godinama blokiraju razvoj Bosne i Hercegovine i koče naš put prema EU. Sastanak je pokazao da imamo prostor za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja“, napisao je Nikšić na svome Facebook profilu.

Dodao je kako se razgovorima za samo osam mjeseci novih vlasti u BiH postiglo više za građane nego za prethodnih osam godina svađa i blokada.

"To su prepoznali i građani, ali i važni međunarodni partneri, a takva politika nam je otvorila vrata EU", rekao je Nikšić.

Istodobno, predsjednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković je rekao kako ipak konačni dogovor oko izmjena Izbornog zakona oko načina biranja članova Predsjedništva BiH nije postignut, ali da su usuglašene brojne pojedinosti oko tzv. paketa izbornog integriteta, na čijem donošenju inzistira visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt. On je najavio da će nametnuti ta rješenja ako ih samostalno ne usuglase domaći političari kako bi osigurao transparentnost izbornog procesa.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:20