StoryEditor
rasprava o izbornoj reformi

Nikšić i "građanska" SDP BiH: "Bit ćemo na braniku domovine, u obrani države nismo opozicija"

Piše Desk  /  30.10.2021., 13:15h
Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas će u Zenici održati sjednicu na kojoj će se razgovarati i o izbornom zakonu, a predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić je ponovio ono od čega ova stranka neće odstupati i za što će glasati.

Nikšić je kazao da je na dnevnom redu obraćanje predsjednika gdje će govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, odnosno, o otvorenim udarima, blokadama državnih institucija, krizi u državi, kako političku tako i institucionalnu, najveću nakon rata te da u ovome ne mogu biti opozicija.

"Za očuvanje smo institucija i ustavnog poretka i bit ćemo, ne volim krupne riječi ali, na braniku domovine. Nećemo se izvlačiti i prvi ćemo stati na tu poziciju. Ovdje se ne natječemo za miss popularnosti, ako smo pokazali da smo spremni stati u isti stroj, ne vidim razlog da se neka pisma puštaju u javnost. To nije bilo zbog principa već da se vidi da smo s nekim strankama i da ja kao iza leđa radim s DF-om i SDA", kazao je Nikšić.

Dodao je da su od Palmera i Eichhorst imali priliku čuti priču da je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH na stranu na što je pristala i SDA.

"Mi smo rekli da izbor članova Predsjedništva BiH bilo direktno ili indirektno je svejedno, ali da ne može biti asimetrično i da se moraju isto birati svi članovi. Imali smo priliku čuti da se ukine i etički prefiks za kandidaturu i mi se zalažemo za te demokratske principe i protiv čega ne možemo biti. Mi smo svjesni da trebamo kod glasova za izmjenu Ustava, ne trebamo im za izborni zakon i na direktno pitanje kako će se birati članovi Predsjedništva, dobio sam odgovor koji je suprotan principima SDP-a, o nekim plutajućim izbornim jedinicama na 12-24 sata što je svejedno, što se nas tiče i mi to ne možemo prihvatiti", dodao je Nikšić.

Pojasnio je da se na državnoj razini priča samo o Domu naroda, na Federalnoj razini Dom naroda ostaje s istim nadležnostima koji omogućavaju blokadu Federalne vlade i procesa što usložnjava kompliciranu političku situaciju.

"Konformistički je stav i međunarodne zajednice koja kaže da se mi dogovorimo. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi imali potrebe za Međunarodnu zajednicu, visokog predstavnika, specijalnog izaslanika EK, već bi sve rješavali ovdje. Jedini koji imaju mogućnost i u svojim rukama odluku o sankcijama su predstavnici Međunarodne zajednice. Volio bih da rade naše pravosudne institucije, ali smo svjesni realnosti. Važno je da svi oni razmišljaju o tome ne žele da nam se ponavlja ono u periodu agresije, jasno kažu da nitko neće slati djecu da ratuje i gine zbog političkih funkcija i imovine političara.

Kazao je i da Međunarodna zajednica ide u korist Čovića te da je postavio pitanje "kako je do jučer najveći kočničar na Euroatlantskom putu BiH postao osoba kojoj se prave ustupci".

"Odgovor je jasan, s jedne strane imate kabadahijsko ponašanje Dodika i onda Međunarodna zajednica ide linijom manjeg otpora jer ne žele još jedan problem", pojasnio je Nikšić te dodao da oni koji imaju mehanizme moraju sankcionirati pojedince koji misle da su nedodirljivi.

Čuda od Međunarodne zajednice nije očekivao te je kazao da će svakako bh. političari rješavati stvari.

"Sve ono što dogovorimo mora doći u Parlament gdje ćemo mi donijeti odluku. Tu sam optimist, neće nam moći nametnuti rješenja koja nisu realna. Da bi bila usvojena rješenja Izbornog zakona moramo svi glasati, a tada ćemo vidjeti tko će prodati interese za truli kompromis", kazao je predsjednik SDP BiH.

Pojasnio je i da se razgovaralo i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koja je ustvari mamac opozicijskim strankama koje žele fer i korektne izbore.

"Nije se spominjalo rješavanje rokade i asimetrična rješenja Vijeća naroda i Federalnog doma. Stalno dogovaramo da se Dom naroda bavi nacionalnim interesima i zastupat ćemo to i okupljati što je vise zastupnika u državnom parlamentu oko toga. Jučer smo čuli i od Međunarodne zajednice, na moju priču da se ugrožavaju građani, da nemamo potrebe za multietničke stranke, oni su rekli da nas podržavaju, ali da ljudi ovdje glasaju za etnonacionalne stranke. Zato ako hoćemo takvu državu, moramo dati podršku građanskim strankama", zaključio je Nikšić te dodao da Dodiku nije prihvatljivo ukidanje etičkog prefiksa, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:16