StoryEditor
premijer Federacije BiH

Nikšić: "EU ne smije biti prestroga"

Piše fena  /  04.03.2024., 09:02h

Usvajanjem zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH ovog tjedna došli bismo na korak do ispunjenja svih zahtjeva koje je Europska unija stavila pred BiH za dobivanje pozitivnog odgovora za otpočinjanje pristupnih pregovora, izjavio je za današnji "Dnevni avaz" premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

- Kao i uvijek, pregovori su teški, iscrpni, ali je bitno da im svi pristupamo otvoreno, s iskrenom namjerom da se usvojenim rješenjima približimo europskim standardima - kazao je Nikšić.

Podsjeća da izmjene Izbornog zakona koje zahtijevaju i izmjene Ustava BiH nisu jedan od uvjeta za otvaranje pregovora, ali jesu obaveza iz 14 prioriteta Europske komisije.

- Ukoliko usvojimo zakon o sprječavanju sukoba interesa, jedino ostaje zakon o sudovima da stopostotno ispunimo sve preduvjete. Međutim, mislim da EU ne može i ne smije biti prestroga prema BiH. Ne bježimo od svojih obaveza, ali i EU treba prepoznati činjenicu da smo u posljednjih godinu dana usvojili više reformskih zakona nego u cijelim ranijim mandatima - rekao je Nikšić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 22:51