StoryEditor
novi rekord

Nijemci se žale na inflaciju od 10 posto. U Federaciji BiH ona iznosi nevjerojatnih 19,1 posto

Piše desk  /  21.11.2022., 20:50h

Godišnja inflacija u listopadu u Federaciji BiH dosegnula je novi rekord i iznosila je 19,1 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Inflaciju najviše potpiruju cijene hrane, usluga prijevoza, te energenti.

Cijene hrane mjerene indeksom potrošačkih cijene veće su listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine za 27,4 posto, dok su cijene prijevoza uslijed poskupljenja naftnih derivata veće za 25,0 posto.

Ipak najveći skok cijena bilježi se u kategoriji "električna energija, plin i drugi energenti" gdje godišnje poskupljenje iznosi 40,8 posto, prenosi portal Swot.ba pozivajući se na Indikator.

No, inflaciju čine galopirajućom i cijene drugih proizvoda i usluga pa su tako na godišnjem nivou poskupjeli održavanje i popravka stana za 17,9 posto, namještaj i kućanski uređaji za 11,9 posto, knjige, novine i pisaći pribor za 20,7 posto, paket aranžmani za 13,5 itd.

Na mjesečnom nivou u listopadu u odnosu na rujan 2022. inflacija je porasla 2,5 posto. Istovremeno, u periodu siječanj-listopad u poređenju s istim periodom prošle godine iznosila je 14,6 posto.

Podsjetimo u listopadu je u Njemačkoj godišnja stopa inflacije iznosila 10,4 posto, što je najveća vrijednost u posljednjih 70 godina, priopćio je Savezni uvod za statistiku u Wiesbadenu, prenosi Hina.

"Glavni razlog za visoku inflaciju je i dalje enormni porast cijena energenata, ali je primjetan i osjetni porast cijena drugih roba i usluga", rekao je direktor Saveznog ureda za statistiku Georg Thiel.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:23