StoryEditor
pad popularnosti

Nijemci nezadovoljni radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade

Piše hina  /  08.02.2022., 16:30h
Većina Nijemca nezadovoljna je radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja čiji rezultati su objavljeni u utorak.

Samo 30 posto ispitanih reklo je kako je zadovoljno radom koalicijske vlade koju sačinjavaju Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni te Liberalno-demokratska stranka (FDP). Njih 64 posto je manje zadovoljno ili je u potpunosti nezadovoljno, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa.

U direktnom sučeljavanju političkih stranaka demokršćanska Unija CDU/CSU, s 27 posto, sada vodi ispred SPD-a, kojeg bi biralo 22 posto birača. Na parlamentarnim izborima krajem rujna prošle godine SPD je osvojio 25,7 a Unija 24,1 posto glasova.

Stranku Zeleni bi biralo 16, Alternativu za Njemačku (AfD) 10, liberale FDP-a 9 te stranku Ljevica 6 posto birača.

Radom vlade na čelu s kancelarom Olafom Scholzom (SPD), koja je dužnost preuzela početkom prosinca, zadovoljniji su birači SPD-a (74 posto) te stranke Zeleni (76 posto). Istodobno je samo 31 posto birača FDP-a zadovoljno dosadašnjim radom vlade.

Među glavne razloge nezadovoljstva izdvaja se neodređeni odnos prema krizi u Ukrajini, uz rastuću zabrinutost oko toga da je Rusija spremna na invaziju na tu zemlju. Berlin je osudio planove takve vrste, no na udaru je kritika jer je odbio poslati u Ukrajinu značajniju vojnu pomoć.

U ispitivanju je 23 posto ispitanih reklo da je zadovoljno vladinim odgovorom na krizu, dok je 67 posto nezadovoljno s njim. Birači SPD-a blagom većinom od 52 posto podupiru vladinu politiku prema Ukrajini, dok 46 posto ispitanih kaže da nije zadovoljno s njom. 

Prema drugom ispitivanju javnog mnijenja tjednika Spiegel i popularnost kancelara Olafa Scholza pala je u posljednja dva mjeseca. Samo 22 posto ispitanih smatra da novi socijaldemokratski kancelar dobro obavlja svoj posao.

Prilikom preuzimanja dužnosti početkom prosinca 49 posto ispitanih bilo je uvjereno da će Scholz dobro obavljati svoju kancelarsku dužnost.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 00:32