StoryEditor

Neumski poluotok postaje zaštićen, priča o luci pada u vodu!

Piše Nikolina Lovrić  /  09.03.2018., 10:03h

 Sastanku su uz  Načelnika općine Neum, dr. Živka Matuško, nazočili predstavnici Općine Neum, OV Neum, Razvojne agencije „Nera“ , predstavnici UNEP-a, organizacije Cener21, te udruge Neretva Delta  Forum

Provođenje spomenutog UN-ova projekta za Neum je bitno jer bi se na listi devet novih prirodnih područja trebao naći i prirodni botanički rezervat Mediteranetum na poluotoku Klek. Podsjetimo, ovo nije prvi put da se spomenuti predio Neuma nalazi na listi zaštićene prirodne baštine, još 1965.godine Zakonom o zaštiti prirode SRBiH, područje je proglašeno botaničko-florističkim rezervatom Mediteranetum.

Kroz sam projekt prije svega će se izraditi strateški dokumenti te provesti istraživanje kako bi se utvrdilo postoje li i danas elementi za zaštitu ovog područja nakon čega bi nadležno tijelo Županije trebalo donijeti akt o proglašenju i stupnju zaštićenosti.

Kako doznajemo, Općina Neum je za potrebe ovog projekta imenovala posebno Povjerenstvo za praćenje I nadzor aktivnosti na području Općine Neum koje će na čelu sa predsjednikom Nikšom Čamom pratiti I vršiti inventarizaciju, valorizaciju, izradu studije izvodljivosti, javno zagovaranje te izradu zakonskih riješenja za predloženo područje zaštite. Povjerenstvo ima svoje predstavnike i iz Općine, mjesne zajednice, nevladinog sektora te neumske Razvojne agencije „Nere“ koji će biti uključeni u provedbu projekta.

Čamo za Dnevnik.ba pojašnjava kako će Povjerenstvo kojim predsjeda zapravo pratiti I vršiti nadzor nad aktivnostima nevladine organizacije CENER 21 koja je od UNEP-a dobila sredstva za pripremu dokumentacije koja će potom poslužiti za reviziju novih zaštićenih područja uključujući I Mediteranetum kako bi se ona zakonski zaštitila. Nakon okončanja ovih aktivnosti CENER 21 će predstaviti dokument koji će se usvajati na Općinskom vijeću nakon čega bi trebala uslijediti I zakonska procedura zaštite.

Bitno je napomenuti, ističe Čamo, kako će u proces usvajanja CENER-ove dokumentacije na Općinskom vijeću biti uključena I šira lokalna zajednica uključujući I nevladine udruge koje se bave zaštitom okoliša, te ono najvažnije, sam obuhvat zaštite Mediteranetuma na temelju znanstvenih istraživanja odrediti će se na razini općine Neum i lokalne zajednice.

Na ovaj način isključiti će se mogućnost možebitnih manipulacija, a osigurati će se najveći mogući stupanj zaštitite za dio poluotoka Kleka uključujući I bogato podmorje.

Napomenimo, poluotok Klek je jedinstven primjer gustog bogatstva mediteranske flore I faune na jednom mjestu, a morski prekrivač kao sastavni dio već zaštićenog Malostonskog zaljeva u Repbulici Hrvatskoj predstavlja neotkrivenu riznicu raznolikosti podmorja.

Kao takav,ovaj lokalitet nosi I veliki turistički potencijal kojega će se uz adekvatnu znanstvenu I zakonsku valorizaciju prije svega zaštiti od stihijske urbanizacije koja je dijelom već u tijeku, a onda I svih megalomanskih projekata na ovom dijelu Jadrana.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:17