StoryEditor
rat izraela i hamasa

Netanyahu odobrio nove pregovore o prekidu vatre u Gazi

Piše fena  /  30.03.2024., 09:27h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni kazneni sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Ureda Netanyahua je u petak priopćeno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu "narednih dana...sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima", više dana nakon što su oni bili u zastoju.

Međunarodni kazneni sud u Hagu 28. ožujka je priopćio da se "Palestinci više ne suočavaju s rizikom od gladi već je ona prisutna".

Philippe Lazzarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na društvenoj mreži X da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u siječnju presudio da Izrael mora osigurati "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Unatoč obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedjelje usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska priopćila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom.

Širom enklave, tijekom noći su stradali deseci ljudi, priopćilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontrolira Hamas, palestinska organizacija koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Rat je izbio kada je Hamas 7. listopada napao izraelsku teritoriju i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civile, i oteo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kampanji je poginulo najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja koje kontrolira Hamas u Gazi.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 22:33