StoryEditor
reakcija

Nešić: Srbima nitko neće birati predstavnike. Nećemo dozvoliti da nas majoriziraju kao Hrvate i biraju nam lažnog člana Predsjedništva BiH

Piše desk  /  28.08.2023., 10:20h

Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić komentirajući navode federalnih medija da je Europski sud za ljudska prava "pozitivno odgovorio na apelaciju Slavena Kovačevića".

Nešić je rekao da, nakon što su potpuno majorizirali Hrvate i izabrali im lažnog člana Predsjedništva BiH, građanski unitaristi isti scenario pripremaju i Srbima.

- Ukoliko je točno da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, po apelaciji savjetnika Željka Komšića - Slavena Kovačevića, utvrdio da su ugrožena njegova prava jer ne može birati sve članove Predsjedništva i indirektno Doma naroda PS BiH, onda je jasna intencija da se pod plaštom građanskog majoriziraju i Srbi i da se i njima biraju predstavnici. Pozivanjem na Protokol 12, koji većina zemalja nije ratificirala, vrši se atak na dejtonsku strukturu BiH i njeno unutrašnje uređenje - naveo je Nešić, priopćeno je iz DNS-a, prenosi RTRS.

Nešić je poručio da Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike i BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima.

- Nijedan odgovoran i pametan čovjek nikada neće zadirati u nacionalno biće drugih i većinsku volju drugih kolektiviteta. Kakav čovjek moraš biti da te ne prihvata tvoj narod, a ti onda tužakaš svoj narod ne bi li bio nametnut voljom drugih naroda!? Neka znaju razni Slaveni Kovačevići - Republika Srpska je vječna, a likovi poput njih prolazni. BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, a ugrožavanje volje 1,2 milijuna Srba iz Republike Srpske ne pruža takve osjećaje - rekao je on.

Nešić očekuje da će sve partije iz Republike Srpske imati isti stav i pokazati nacionalno jedinstvo braneći pravo Republike Srpske da bira svog člana Predsjedništva BiH.

29. travanj 2024 13:17