StoryEditor

Nešić: Hitno kazniti osobe koje su u Zenici zapalile zastavu Srpske

Piše desk  /  10.01.2024., 15:58h

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH i ministra Rame Isaka da hitno identificiraju i procesuiraju lica koja su u Zenici zapalila zastavu Republike Srpske uz povike "Alahu ekber" i "Tekbir", priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

 

"Ovakvi izljevi mržnje, širenje straha i ratnohuškačke poruke apsolutno su neprihvatljivi i moraju biti sankcionirani u skladu sa zakonom. Od bošnjačkih političkih stanaka također očekujem da jasno osude ovo divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i prijetećih poruka, jer paljenje zastave Republike Srpske jeste najstrašnija poruka i prijetnja", navodi se u Nešićevom reagiranju.

On je ocijenio da je zabrinjavajuće to što je incident u Zenici drugi po redu koji se sinoć dogodio u FBiH, podsjećajući da se prvi dogodio u Konjicu gdje su se huligani okupili ispred pravoslavne crkve i tražili skidanje zastave.

"Na svim vjerskim objektima, oduvijek, a posebno za vrijeme praznika, ističu se nacionalne i vjerske zastave. Zahtijevati da se sa crkve skine nacionalna zastava narušavanje je ustavom zajamčenih vjerskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, što je krivično djelo propisano kaznenim zakonima, te od ministra Isaka očekujem efikasnu reakciju i u ovom slučaju", naveo je Nešić.

On je napomenuo da ovakvi događaji, kojima se širi međunacionalna mržnja, posebno izazivaju nelagodnost kod povratnika i zato zahtijevaju hitno reagiranje policije kako bi se jasno pokazalo da su nasilje i mržnja nedopustivi.

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je "Alahu ekber" i "Tekbir". Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik - Dan Republike, prenosi Srna.

Grupa građana sinoć je prosvjedovala ispred pravoslavne crkve u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi osigurala objekat.

Malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:04