StoryEditor
ministar sigurnosti bih

Nešić: "EU ne može iznalaziti izgovore da izbjegne otpočinjanje pristupnih pregovora s BiH"

Piše fena  /  09.03.2024., 13:56h

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izrazio je uvjerenje da je BiH dala dovoljno argumenata da više nitko ne može iznalaziti izgovore da izbjegne otpočinjanje pristupnih pregovora s BiH.

- Pitanje našeg odnosa s EU je prije svega njihovo političko pitanje. BiH je već nanesena nepravda kada su Moldavija i Ukrajina dobile suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, a mi smo stavljeni u koš s Gruzijom. Niti je Moldavija bolja od BiH, niti je ispunila više uvjeta, niti više od nas poštuje europske standarde, ali je naprečac podnijela zahtjev za kandidatski status, dobila taj status i suglasnost za otvaranje progovora. Proces koji za balkanske države traje osam i više godina, u njihovom slučaju je ekspresno okončan. Isto važi i za Ukrajinu koja pri tome čak i ne kontrolira svoju teritoriju – kazao je Nešić.

EU jeste značajna za BiH ali, kako navodi, ‘‘nažalost mi ne možemo uticati na njihove političke stavove‘‘.

- Uradili smo sve što je do nas. Pokazali smo punu posvećenost EU integracijama, demonstrirali da je moguć unutrašnji dijalog. Zato očekujem da nam jasno kažu da li su za dalje proširenje EU i da li u tom paketu ima mjesta za BiH. Nadam se pozitivnom ishodu jer smo svoje obaveze većim dijelom ispunili. Ministarstvo na čijem sam čelu ispunilo je sve obaveze, uz puno poštovanje ustavne strukture zemlje i nadležnosti raznih nivoa vlasti – istakao je Nešić.

Dodaje da je učinjeno sve jer su potrebne “europske vrijednosti radi nas i boljeg kvaliteta života”.

- Jedino što očekujemo jeste fer, a ne ponižavajući odnos - poručio je Nešić u današnjem priopćenju, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 21:48