StoryEditor

Nepalci digli kredit za rad u Hrvatskoj pa dobili otkaz

Piše D  /  14.11.2019., 12:11h

"Otkrio sam Hrvatsku kad smo vas gledali na Svjetskom prvenstvu prošle godine kad ste osvojili drugo mjesto. Vidio sam to i mislio kako je Hrvatska super zemlja", rekao je Bosanta Rai za RTL-ovu Potragu.

"Prije smo bili u Maleziji, u Saudijskoj Arabiji, ali drukčije je nego ovdje. Ovo je Europa, zato smo odlučili doći ovamo", kazao je drugi Nepalac Hira Tamang.

"Posao smo pronašli preko naše agencije u Nepalu. Rekli su nam da je to europska zemlja, drukčija je kompanija od one u kojoj smo radili. Da možemo uštedjeti i pomoći obiteljima. Zato smo došli", dodao je treći radnik Kunchang Tamang.

U Hrvatsku su došli zahvaljujući kvotama za strane radnike. Agenciji u Nepalu svatko od njih morao je platiti čak 7000 eura.

Pronašli su im posao u Vis Promotexu, varaždinskoj firmi koja proizvodi i izvozi suncobrane. Firma je s agencijom dogovarala i plaću za radnike. U ugovoru stoji 5090 kuna, ali u bruto iznosu, kako to nalaže hrvatski zakon.

"Ovdje postoje dvije vrste plaće, bruto i neto plaća. Kad smo potpisivali ugovor, mi to nismo znali. Saznali smo tek nakon što smo došli ovamo", rekao je Kunchang.

Njihova agencija im nije objasnila da će zapravo raditi za 4000 kuna. To su nekako pretrpjeli, no nakon samo četiri mjeseca opet je došlo do promjene.

"Nakon toga rekao nam je da ne možemo više imati toliko plaću, da će nam smanjiti za 20 posto", kazao je Kunchang u Potrazi.

"Rekao je da će nas platiti 3200 kuna. Ako se složimo, da možemo nastaviti raditi u Vis Promotexu, a ako ne, da se vratimo kući. Dao nam je samo te dvije mogućnosti", dodao je Hira.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:38