09.09.2022., Spaladium Arena, Split - LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu za žene, finale, Španjolska - GrčkaMARKO LUKUNIć - Pixsell
StoryEditor
Razgovori urodili plodom?

Nenad Periš spreman preuzeti visoku političku funkciju?

Piše desk  /  23.10.2022., 12:26h

Plenković navodno ne bi imao ništa protiv toga da HDZ-ove boje u Splitu promiče Periš, koji bi na idućim lokalnim izborima mogao biti stranački kandidat za gradonačelnika

Još od ponovljenih izbora u Splitu na kojima je pobjedu odnio gradonačelnik Ivica Puljak u poraženom HDZ-u progovara se o unutarstranačkoj čistki i oporavku. Kao što je poznato, nakon tih izbora s pozicije šefa splitskog HDZ-a odstupio je nesuđeni gradonačelnik Vice Mihanović, a sada pak premijer Andrej Plenković nastoji preuzeti kontrolu nad tom stranačkom organizacijom u kojoj sve konce vuku kadrovi HDZ-ova dalmatinskog šefa Ante Sanadera, s kojim Plenković nije u dobrim odnosima još otkako ga je neuspješno pokušavao umiroviti, piše dnevno.hr.

Kada ne ide po dogovoru, Plenković je sada odlučio značajnu splitsku organizaciju preuzeti po kadrovskom ključu. Premda još nije određen datum biranja predsjednika splitskog HDZ-a, oni koji prate zbivanja u toj organizaciji kažu da bi se izborni proces mogao odvijati uz ozbiljne turbulencije, posebice zbog toga što Plenkovićevi ljudi predvođeni glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem po Splitu već odrađuju razgovore s potencijalnim kandidatima, a među njima se pojavilo i jedno zvučno ime, ono Nenada Periša, oca tragično stradalog Mateja Periša za kojim je mjesecima nakon nestanka u Beogradu tragala cijela regija.

Otac Mateja Periša godinama je član HDZ-a, nacija se se stopila s njegovom tragedijom, a on je tijekom potrage za svojim sinom pristupom i komunikacijskim vještinama ušao pod kožu svima koji su pomno pratili rasplet potrage za nestalim mladićem. Nakon obiteljske tragedije Periš se polako pokušava vratiti uobičajenim poslovnim i životnim navikama pa je tako nedavno sudio na vaterpolskoj utakmici na Europskom prvenstvu koje se odigravalo u Splitu, dok je na posljednjim lokalnim izborima otvoreno podržavao nestranačkog kandidata Zorana Đogaša, koji je bio izravan izbor premijera Plenkovića.

Plenković navodno ne bi imao ništa protiv toga da HDZ-ove boje u Splitu promiče Periš, koji bi na idućim lokalnim izborima mogao biti stranački kandidat za gradonačelnika, premda treba napomenuti kako Periševa potpora Đogašu u Splitu baš i nije dočekana s oduševljenjem. Uz Periša, kao jedan od kandidata spominje se državni tajnik Tonči Glavina, a tu je i direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta, kojega splitski HDZ-ovci nazivaju Sanaderovim čovjekom, u užem krugu kandidata je i gradski vijećnik Jakša Balov, ali i doktor Vide Popović te kotarski predsjednik Ante Bekavac, no u Plenkovićevu krugu sve je više simpatija za oca Periša koji inače potječe iz ugledne splitske obitelji i koji je iznimno cijenjen i u sportskim krugovima kao etablirani sudac i nekadašnji predsjednik Splitskog saveza športova koji je sudio žensko finale Europskog prvenstva u Barceloni, ali i žensko finale Svjetskog prvenstva u Gwangjuu.

Zanimljivo je napomenuti da je sestra Nenada Periša, odnosno teta tragično stradalog Mateja, Sanja Periš Buterin, čiji je suprug Tomislav Buterin godinama jedan od vodećih policijskih dužnosnika u Hrvatskoj. Buterin je godinama vodio Policijsku upravu zagrebačku, nakon čega je obnašao niz drugih dužnosti u MUP-u, gdje se spominjao i kao jedan od kandidata za Ravnateljstvo policije, s tim da je Buterin i na poziciji savjetnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pa bi se moglo reći kako je i uža i šira Periševa obitelj usko vezana uz vladajuću stranku, čiju bi organizaciju u Splitu nakon obavljenih razgovora mogao preuzeti Nenad, koji se i prije sinovljeve tragedije okrenuo vjeri i obitelji.

Oni koji Nenada Periša poznaju opisuju ga kao smirenog, stabilnog i susretljivog čovjeka kojemu je obitelj uvijek bila na prvome mjestu i koji je, kada je politika u pitanju, umjereno konzervativnog svjetonazora. Tragedija u Beogradu na Periša je ostavila dubok trag, što je posve ljudski i nadasve razumljivo.

Nije tajna da se i tada, u jeku svoje najveće životne tragedije, Periš čuo s premijerom Plenkovićem, s kojim je i danas u korektnim odnosima. Plenković, kako tvrde upućeni, Periša cijeni i smatra da bi on stranačku organizaciju u Splitu mogao oporaviti i reorganizirati te je vratiti na staze stare slave, što je HDZ-u prijeko potrebno ne samo zbog poraza od Puljka nego i zbog toga što se približavaju parlamentarni izbori na kojima će Plenkoviću veoma važni biti snažni pojedinci, s kojima će se pokušavati boriti i za vlastitu, ali i za HDZ-ovu poziciju.

To u Dalmaciji neće biti nimalo jednostavno, osobito kada se zna da je ta stranka na posljednjim redovnim lokalnim izborima i na razini županije jedva opstala na vlasti. Takve rizike Plenković si na parlamentarnim izborima ne može priuštiti, jasno je da je i doktor Đogaš bio promašen kandidat koji se u srazu s Puljkom nije snašao i kojega u konačnici nije podržao ni lokalni HDZ. Plenković zato sada svojim stranačkim kolegama mora ponuditi nekoga iz vlastitih redova tko je dovoljno blizak sa svim strujama, što znači da bi doista adekvatno rješenje za takvu opciju i mogao pronaći u Nenadu Perišu, koji nakon obiteljske tragedije kreće u nove životne izazove, uz napomenu da više nikada neće biti isti čovjek kakav je bio.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:25