StoryEditor
DUGOGODIŠNJI PROBLEMI

Nekadašnji gigant namjenske industrije Zrak na koljenima: Tko je kriv?

Piše desk  /  23.03.2022., 17:52h
Ispred zgrade Vlade Federacije BiH posljednjih sedam mjeseci svakog tjedna prosvjeduju očajni radnici firme Zrak, koja se bavi namjenskom industrijom.

Radnice firme Zrak već duže vremena muku muče u borbi za svoja prava. Duguje im se oko četiri milijuna KM, u šta spadaju potraživanja iz prethodnih godina za plaće, doprinose i dugovanja po osnovu tužbi. Radi se o poduzeću koje je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Zbog mnoštva problema proizvodnja u tvornici je nekoliko puta posljednjih mjeseci obustavljana, a radnici su bili u štrajku..

Već odavno postoji ideja, koja je u posljednje vrijeme ponovo aktualizirana o spajanju Zraka i Tehničko-remontnog zavoda iz Hadžića.

Ta ideja je zaživjela nakon sastanka na kojem su polovinom veljače prisustvovali predstavnici osnivača (Fadil Novalić kao premijer, i Nermin Džindić kao resorni ministar), odnosno Vlade FBiH, ali i načelnici općina Novi Grad Semir Efendić te Hamdo Ejubović iz Hadžića. Također, prisutni su bili i direktori Zraka, Nedžad Koldžo te TRT Hadžići Ismo Hebibović.

image

Dokument.

KLIX.BA -

Kako je potvrđeno za Klix, na tom sastanku se ozbiljno razgovaralo o mogućnosti da općine preuzmu upravljanje dijelom državnog kapitala. Načelnik Novog Grada Semir Efendić nam je kazao da ta općina želi pomoći Zraku i spremna je preuzeti dio obaveza.

Međutim, nedugo nakon tog sastanka odaslan je dopis iz kojeg je izostavljen Efendić, gdje se kao prijedlog navodi opcija spajanja Zraka i TRZ Hadžići. Efendić tvrdi da bi takav potez značio i definitivni kraj za firmu Zrak, koja egzistira već 70 godina.

"Iza svega toga stoji plan da se firma ugasi kako bi se zemljište rasprodalo istoj grupi mešetara koja je uništila Fabriku duhana Sarajevo, a koja je putem privatizacijskih fondova otkupila 49% vlasništva u firmi 'Zrak'", poručili su između ostalog jučer iz Općine Novi Grad.

Efendić strahuje da je cilj gašenje firme te rasprodaja zemljišta.

Zrak je firma koja svoje početke veže za period nakon Drugog svjetskog rata. Fokus proizvodnje odnosio se na vojnu industriju, a kasnije i na tzv civilno tžište. Ipak, osnova proizvoda bila je optika i mehanika. Većina proizvodnih hala je sačuvana i tijekom rata, a kriza nastupa u postratnom periodu.

Od 2004. godine dolazi do procesa privatizacije, kada Zrak postaje dioničko društvo, ali i dalje s većinskim vlasništvom države, odnosno Federacije BiH. Prekretnica u radu Zraka događa se nakon 2010. godine kada se dogovaraju poslovi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zrak je nekada zapošljavao i 4.000 ljudi.

Međutim, posljednjih godina Zrak proživljava novu krizu,a s obzirom na način upravljanja budućnost firme je više nego neizvjesna.

Ideja o spajanju firme Zrak sa TRZ Hadžići je izvjesno korak ga totalnom gašenju ovog nekadašnjeg giganta. U međuvremenu iz Općine Novi Grad poručuju da to neće dozvoliti, ali je upitno koliko uopće mogu utjecati na procese s obzirom da nisu dio vlasničke strukture.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 02:22