StoryEditor
tone otpada

Negdje ispod ovog smeća nalazi se Drina

Piše fena  /  17.01.2024., 19:08h

Ogromna plutajuća deponija ponovo je ovih dana zastrašujući prizor ekološke katastrofe s Drinskog jezera, koje je prekrilo oko pet tisuća kubnih metara različite vrsta otpada. Ovo je višedesetljetni problem koji nitko ne rješava i koji iz godine u godinu ugrožava zdravlje stanovništva, a ogromne količine otpada, osim iz okolnih gradova, stiže Limom iz Srbije, te Drinom iz Crne Gore.

-Ove godine, kao i već 20 godina unazad, pojavljuje se plutajući otpad na rijeci Drini kod Višegrada. Trenutno se nalazi oko pet tisuća kubnih metara razne vrste otpada. Imati tu i drveća, plastike, metala - izjavio je Feni predsjednik Udruženja Eko Centar Višegrad Dejan Furtula.

On ističe da je ovaj problem moguće riješiti, ali da se trebaju uključiti sve ti tri države - Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, što se u ovom trenutku ne događa.

- Neće da se uključe te tri zemlje. Oni se sastaju, međutim, ništa se nije uradilo jer svake godine se ponavljaju iste scene - kaže Furtula, naglasivši da su radnici hidroelektrane jedini koji čiste plutajući otpad na Drini, te da su prošle godine čak 11 mjeseci čistili.

Smatra da su neka od rješenja za ovaj problem da se otvore regionalne deponije s reciklažnim centrima, te da se naprave određene velike akcije za uklanjanje otpada na obalama naših rijeka.

- Rijeke su nam već toliko zagađene i prljave da mislim da mora svaka država da formira neke timove u općinama i da svaka općina ima svoj tim za čišćenje ovog otpada. Također, neko od rješenja bi bilo i postavljanje većeg broja lančanica, odnosno da svaka općina tretira taj plutajući otpad na svojoj teritoriji - mišljenje je Furtule.

Predsjednik udruženja Eko akcija Anes Podić naglašava da je otpad koji se pojavljuje na višegradskom jezeru na Drini ispred brane hidroelektrane Višegrad problem koji dugo traje.

- Otpad koji se pri podizanju nivoa vode nakupi pred branom hidroelektrane dolazi iz tri države, tako što rijeke koje se ulijevaju u Drinu, dijelom i sama Drina, a ponajviše tu problem je rijeka Lim koja protječe kroz Crnu Goru i Srbiju, nakon velikih kiša kad poraste vodostaj, pokupe ogromne količine smeća s divljih i nekoliko službenih deponija koje se nalaze na obalama rijeka. To svo smeće na kraju završi ispred brane hidroelektrane Višegrad - kazao je Feni Podić.

S obzirom da smeće pravi problem i radu same hidroelektrane, kako je kazao, poduzeće hidroelektrane na Drini organizira njegovo uklanjanje, ali s obzirom da su to ogromne količine, to sve traži truda, vremena i novaca.

- Drugi problem je što to smeće koje se pokupi s površine vode završi na obližnjoj deponiji grada Višegrada koja je zapravo obična ledina, koja najvećim dijelom godine gori i pravi strašne probleme stanovnicima okolnih naselja - upozorava Podić.

Naglasio je da je ovo međudržavni problem, međutim kada se vode neki međunarodni razgovori, nitko ne spominje taj problem.

- Problem je rješiv ali se mora riješiti u suradnji triju država Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore - istakao je Podić.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 22:31