StoryEditor
priopćenje iz mvp

Ne zna se tko, ali netko "širi lažne informacije" o Elmedinu Konakoviću

Piše fena  /  13.02.2024., 17:31h

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozvalo je medije i pojedince da se suzdrže od širenja neistina i dezinformacija koje mogu naštetiti Bosni i Hercegovini, a povodom pisanja pojedinih medija u negativnom kontekstu o ministru vanjskih poslova Elmedimnu Konakoviću.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oštro demantira navode objavljene u nizozemskom NRC-u prenesene od strane nekih bh. portala, gdje se, kako se navodi,  ne može sa sigurnošću utvrditi tko je izvor lažnih informacija, a tko ih samo prenosi.

- Jedino što se sa sigurnošću može znati jeste da spomenuti članci imaju za cilj fabriciranje lažnih vijesti u kojima nema ni činjenica, ni istine – priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U današnjem demantiju navodi se da je „povezivanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića s bilo kakvim nezakonitim aktivnostima potpuno neosnovano i štetno za reputaciju Bosne i Hercegovine“.

- Konaković, kao i cijela vlada, posvećeni su promoviranju interesa BiH na međunarodnoj sceni, uključujući i proces pristupanja Europskoj uniji. Važno je znati da se ovdje ne radi samo o pokušaju inkriminiranja političke figure, već je u pitanju napad na integritet državnih institucija BiH kako bi se opstruirali napori i postignuća u procesu euro integracija – ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH očekuje da se „u javnom prostoru poštuju činjenice i da se izbjegava širenje neistina koje mogu naštetiti odnosima između BiH i drugih država, kao i put BiH ka članstvu u EU, posebno uzevši u obzir da se ovakve neistine plasiraju upravo u kritičnom periodu kada EU treba donijeti odluku o otvaranju pregovora s BiH“.

- U trenucima kada je fokus međunarodne zajednice usmjeren na procese reformi i ispunjavanje kriterija za članstvo u Europskoj uniji, maliciozno je plasirati informacije s ciljem stvaranja negativne percepcije o BiH kao pouzdanog partnera. BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu s ministrom Elmedinom Konakovićem, posvećeni su ispunjavanju svih kriterija neophodnih za pristupanje Europskoj uniji, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala – navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 16:06