StoryEditor
najava glavnog tajnika

NATO članice će morati povećati izdvajanja za vojsku mnogo više od 2 posto BDP-a

Piše fena  /  21.11.2022., 16:12h

NATO saveznici mogli bi odlučiti da poduzmu akciju na ulaganju u vojsku na više od trenutne ciljne cifre od dva posto bruto društvenog proizvoda kada se sastanu na narednom samitu u Viljnusu u srpnju 2023. godine, izjavio je čelnik saveza u ponedjeljak.

- Ja očekujem to, na ovaj ili onaj način,  iako će možda cifra od dva posto BDP-a biti zadržana, ona će više služiti kao neka vrsta poda, ne plafona za vojna ulaganja - izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom posjeta Španjolskoj.

- To su pregovori koji će trajati, ali sam potpuno uvjeren da će ambicije porasti na ovaj ili onaj način, jer svi sada uviđaju potrebu više ulaganja - dodao je.

U odgovoru na rusku aneksiju ukrajinskog Krimskog poluotoka u 2014., čelnici NATO-a obećali su poništiti trend opadanja ulaganja u vojne proračune, dok su se saveznici usuglasili da ulažu najmanje dva posto BDP-a u vojsku od 2024.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine, brojni saveznici povećali su svoja ulaganja u vojsku.

- Ne mogu vam točno reći što će naši saveznici dogovoriti kada bude riječi o formuliranju obećanja vojnih ulaganja za naredno desetljeće ili otprilike toliko, ali očekujem da će biti čak i jačih obvezivanja na vojna ulaganja - izjavio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:27