StoryEditor
prosvjedi

Nastavlja se postizborna kriza u Srbiji

Piše hina  /  27.01.2024., 11:02h

Postizborna kriza u Srbiji nastavljena je sinoć prosvjedom ispred ustavnog suda od kojeg lijeva oporba očekuje da potvrdi njezine optužbe da je aktualna vlast pokrala izbore.

Na prijevremenim parlamentarnim i izborima za Beograd održanim 17. prosinca pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja će s koalicijskim partnerima u parlamentu imati apsolutnu većinu, a u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika.

Oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja", nastala na valu prosvjeda poslije dva masovna ubojstva u svibnju prošle godine, optužila je vladajuće da su, izbornim inženjeringom s popisom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske u BiH te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušili izbornu volju u Beogradu.

"Odluka ustavnog suda bit će upisana u povijest ili kao svijetla točka ustavnosti ili kao sramni čin poltronstva", rekli su oporbenjaci na prosvjedu pred sudom.

Prosvjednici su potom otišli do sjedišta Radio-televizije Srbije koju optužuju da ne izvješćuje o brojnim izbornim zlouporabama i zahtjevima za provjeru vjerodostojnosti popisa birača. Na zlouporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje u veljači.

Više od 20 visokih dužnosnika zemalja EU i neki zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su ranije u siječnju predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o izbornim prevarama u Srbiji.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 07:13