StoryEditor
“persona non grata“

Naša stranka želi Orbanu zabraniti ulazak u Sarajevo nakon što je izrazio skepsu oko integracije 2 milijuna muslimana u EU

Piše desk  /  22.12.2021., 07:19h
Naša stranka je u reakciji na izjavu Viktora Orbana u kojoj se pita "kako u Europsku uniju integrirati dva milijuna muslimana", pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine EU, istaknula da je mađarski premijer "još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist". Pozvali su da se Orban proglasi personom non grata i da mu se zabrani dolazak u državu 25. siječnja iduće godine.

“Viktor Orban je svojom zapitanošću kako u Europsku uniju integrirati dva milijuna muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist. Međutim, s obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera Europske unije, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi da vidimo tko dijeli, a tko ne njegov stav. Misli li još netko da su muslimani problem za Europsku uniju”, naveli su iz NS-a.

Dodali su kako se Orbanu “ne smije dopustiti da bude usamljeni glas” kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer šutnja o tome je znak odobravanja.

“Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri, nemaju nijedan razlog da se okreću ka Europskoj uniji. Ovakve izjave doprinijet će porastu euroskepticizma. Tim više jer dolaze nakon najavljene financijske pomoći Miloradu Dodiku, ali i spekulacija da je Dodik s izaslanikom Europske unije za BiH Olivérom Várhelyijem dogovorio sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojeno razvlaštenje države od ključnih atributa državnosti kakve su Oružane snage ili pak porezna politika”, naveli su iz Naše stranke.

Na kraju je istaknuto kako se u BiH još uvijek gaji nada da Europska unija može govoriti jednim glasom u korist cijele države i njene jedinstvenosti, ali vrijeme istječe.

“Ovo što se sad događa u BiH čeka cijelu EU. Borba za BiH je borba za ideju EU. Naravno, u želji da budemo dobar primjer kako Orbana i ljude poput njega trebamo tretirati, predlažemo zabranu njegovog dolaska u Sarajevo 25. siječnja 2022”, poručili su kategorično iz Naše stranke.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:20