StoryEditor
rat u gazi

Napet susret Blinkena i Netanyahua, američki državni tajnik smatra da je broj mrtvih civila prevelik

Piše desk  /  10.01.2024., 11:50h

Prema izraelskim medijima, sastanak između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena bio je "napet", što naglašava sve veća neslaganja između ove dvije države.

Prema vijestima izraelske televizije Channel 12, još uvijek nije objavljena pisana izjava koju bi izraelski premijer trebao dati nakon sastanka s Blinkenom, što ukazuje na neslaganja dviju strana.

Vijest naglašava da se nejednakost u pogledima na rat u Gazi pojačala između SAD- a i Izraela, uz opasku da je "Washington na izmaku strpljenja".

Blinken je kazao kako je broj civila koji svakodnevno ginu u borbama u Pojasu Gaze je prevelik.

Dodao je kako Sjedinjene Američke Države odbacuju bilo kakvo razmatranje preseljenja Palestinaca iz Pojasa Gaze. Prema njegovim riječima, stanovnici koji su pobjegli zbog borbi trebali bi se vratiti kući kada se za to stvore uvjeti.

Američki državni tajnik pozvao je Izrael da prestane poduzimati korake koji potkopavaju sposobnost Palestinaca da upravljaju sami sobom.

Također je pozvao palestinske vlasti, koje djeluju na Zapadnoj obali, na reforme. SAD zauzimaju stav da bi pojasom Gaze nakon sukoba trebale upravljati palestinske vlasti, ali to odbacuju brojni izraelski dužnosnici.

Blinken je također ponovio da su arapske zemlje voljne ulagati u obnovu Pojasa Gaze. Prema njegovim riječima, međutim, uvjet je da se stvori konkretan put ka stvaranju palestinske države.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:20