StoryEditor
sukob zbog neplaćanja

Nakon Trumpove izjave, Scholz smiruje saveznike: NATO će nastaviti garantirati sigurnost svojih članica u narednim desetljećima

Piše fena  /  16.02.2024., 16:01h

Vojni savez NATO nastavit će garantirati sigurnost svojih članica u narednim desetljećima i mora se učiniti sve da ostane stabilan, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Scholz je govorio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump izazvao bijes među američkim saveznicima, sugerirajući da Sjedinjene Države možda neće zaštititi one članice NATO-a koje ne ulažu dovoljno u obranu od potencijalne ruske invazije.

Upitan je li Njemačkoj potrebna nova sigurnosna doktrina bez Sjedinjenih Država, Scholz je rekao: "Uvjereni sam transatlantski zagovornik, nepokolebljivi pristalica NATO-a i čvrsto sam uvjeren da će NATO nastaviti da osigurava našu sigurnost u narednim desetljećima."

Bez obzira na ishod predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, europski stup NATO-a treba značajno ojačati, kaže Scholz, dodajući da posebno radi na tom pitanju, prije svih s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Sjedinjene Države istovremeno su stekle utjecaj u Europi kroz NATO i njegove sigurnosne garancije, dodao je.

- Ispravno je i bitno da svi partneri u NATO-u daju svoj udio kako bi osigurali da alijansa bude što jača - a to je cilj od dva posto BDP-a - rekao je Scholz, dodajući da je Njemačka postigla taj cilj ove godine.

Komentirajući zahtjeve partnera u vladajućoj koaliciji da razgovaraju o nuklearnoj zaštiti s Francuskom, Scholz je rekao da nuklearni arsenal NATO-a nije zasnovan samo na američkom oružju i da je Njemačka imala blizak dijalog s Francuskom.

Scholz, koji se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom tijekom posjeta Washingtonu prošlog tjedna, kazao je da je Biden djelovao veoma usredsređeno i odlučno, odbacujući sumnje u vezi s godinama američkog predsjednika.

- Razgovarali smo dugo i detaljno. Vjerojatno je jedan od američkih političara s najviše iskustva u svjetskoj politici. I ima jasnu predstavu o razvoju situacije u svojoj zemlji - dodao je njemački čelnik, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:44