StoryEditor
Oprobani recepti

Nakon što je preko svoga medija plasirala spin, SDA od Sattlera i Varhelya traži očitovanje

Piše desk  /  22.12.2021., 16:11h
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas je priopćeno da su europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi i šef Izaslanstva EU Johann Sattler dužni bošnjačkoj javnosti i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, koji sugerira da je postojao dogovor sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u vezi sa antiustavnim aktivnostima koje je poduzela NSRS-a.

Ovaj potez SDA dolazi nakon što jer portal istraga Avde Avdića, blizak bošnjačkom obavještajnom podzemlju i samoj SDA objavio dokumente koji je iskonstruirao priču kako su sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti doneseno u tobožnjoj suglasnosti s europskim dužnosnicima.

Ova konstrukcija pojavila nakon što se počelo primijećivati da se u europskim krugovima sve više i više razotkriva malignost bošnjačke unitarističke politike.

"Budući da je u reakciji glasnogovornika Europske komisije izostao demanti, pozivamo Varhelyija i Sattlera da razjasne o čemu se radi, te da li su navodi u dokumentu njihovi lični, ili stavovi Evropske komisije. Od Evropske komisije također tražimo jasno i nedvosmisleno pojašenje", priopćeno je uiz stranke Bakira Izetbegovića.

Iz SDA navode da su nedopustivi bilo kakvi navodni ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se “uspjehom” predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci.

"Takvim pristupom samo se ohrabruju akteri koji su usvajanjem dokumenata u NSRS započeli napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što je najveća prijetnja miru od potpisivanja Daytona", naveli su.

Inače, ustavni poredak BiH "napadnut" je nasilnim intervencijama visokih predstavnika u Ustav BiH i Izborni zakon BiH kao i bošnjačkim nametanjem političkih predstavnika hrvatskom narodu.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 04:01