StoryEditor
rat u ukrajini

Nakon osvajanja Avdiivke, Putin čestitao vojnicima: "Izražavam vam svoju zahvalnost za izvanrednu vojnu aktivnost"

Piše desk  /  18.02.2024., 10:14h

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u subotu vojnim postrojbama i njihovom zapovjedniku na zauzimanju ukrajinskog grada Avdijivke, izvijestile su ruske novinske agencije.

"Za izvanrednu vojnu aktivnost, izražavam svoju zahvalnost svim postrojbama pod vašim vodstvom koje su sudjelovale u borbama za Avdijivku", poručio je Putin zapovjedniku skupine centralnih postrojbi u Ukrajini.

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdijivke, objavio je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

Ključno za kontrolu nad dvjema pokrajinama

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Podsjećamo, povlačenje je najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog ne donošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

General Oleksandr Sirski koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošlog tjedna, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 23:13