StoryEditor
pakistan

Najveći svjetski uvoznik čaja zamolio ljude da ga manje piju, evo zašto

Piše desk  /  15.06.2022., 17:45h

Pakistan je pozvao svoje građane da piju manje čaja kako bi se održalo gospodarstvo, budući da se najveći svjetski uvoznik tog napitka bori s rastućom inflacijom i padom vrijednosti rupija.

Ministar za planiranje i razvoj Ahsan Iqbal rekao je jučer novinarima da bi Pakistanci trebali smanjiti potrošnju čaja za "jednu ili dvije šalice" dnevno jer uvoz ovog napitka dodatno opterećuje vladu, piše CNN.

"Kada uvozimo čaj, moramo uzeti kredit"

"Kada uvozimo čaj, moramo uzeti kredit", rekao je Iqbal, dodajući da bi se tvrtke također trebale zatvoriti ranije kako bi štedjele struju. Južnoazijska država s 220 milijuna stanovnika najveći je svjetski uvoznik čaja.

Ova se zemlja već mjesecima suočava s teškim gospodarskim izazovima koji su doveli do povećanja cijena hrane, plina i nafte. U međuvremenu, njezine devizne rezerve brzo opadaju. Sredstva koja drži središnja banka pala su sa 16.3 milijarde dolara s kraja veljače na nešto više od 10 milijardi dolara u svibnju.

Mnogi Pakistanci su na društvenim mrežama ismijali Iqbalovu molbu, rekavši da smanjenje potrošnje čaja ne bi puno pomoglo pri rješenju problema u zemlji.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:08