StoryEditor
ZAPLIJENILI I 62 KILE KOKAINA

Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče otkrili ogromnu količinu

Piše Desk  /  11.01.2022., 12:37h
Zapljena je rezultat dvije nepovezane istrage, a obje su bile u Luci Ploče. Heroin su zaplijenili u listopadu, a kokain početkom studenog prošle godine. Droga je bila skrivena na brodovima, a vrijedi 17 milijuna eura.

Dubrovačka policija objavila je u utorak kako su zaplijenili 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina u Luci Ploče, a ovo je inače i najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad. Droga je, navodi se, vrijedna oko 17 milijuna eura, prenosi Dubrovački vjesnik.

Zapljena je rezultat dvije nepovezane istrage, a obje su zapljene bile u istoj luci. Heroin su zaplijenili u listopadu, a kokain početkom studenog prošle godine. 

O zapljeni su izvijestili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić u ime Carinske uprave, voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

Kako je rekao Tikvica, akcija je rezultat intenzivnog rada i suradnje s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve je nastavak lanjske akcije u kojoj su razbili dvije zločinačke organizacije i zaplijenili 700 kilograma kokaina.

- U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. listopada prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma od čega je u 40 tih olovnih kocki pronađeno ukupno 296 paketića droge - rekao je govoreći o heroinu, piše Dubrovački dnevnik.

Zapljena kokaina bila je početkom studenog, a droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

- Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod broda. Tu su veliki obol dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućim uvjetima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom kojeg su teškom mukom skinuli. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain - izjavio je Tikvica.

- Prema metodologiji, procjenjuje se kako je ovom zapljenom heroina spašeno otprilike 110 ljudskih života. Radi se o drogi koja je bila namijenjen zapadnom europskom tržištu. Kad govorimo u zapljeni kokaina, na prvi pogled sve to izgleda zahrđalo u tom kontejneru, no kad se pogleda kako je izrađen i pričvršćen, s kojim su se problemima susreli kolege iz interventne, po izuzetno teškom vremenu, olujnom jugu na dubini od 16 metara… Uspjeli su skinuti metalni spremnik koji nije jednokratan. Radilo se o brodu za rasute terete preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. Također, radi se o novom brodu u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i po prvi put je bio u Pločama - rekao je Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a.

Dnevnik.ba

25. siječanj 2022 10:25