StoryEditor
Jimmy Carter

Najstariji živući američki predsjednik proslavio 98. rođendan

Piše hina  /  02.10.2022., 15:43h

Jimmy Carter, najstariji živući bivši američki predsjednik, u subotu je navršio 98 godina.

Carter je rođendan proveo kod kuće sa svojom obitelji, rekao je glasnogovornik centra Carter, a prenio CNN.

Centar Carter priredit će niz virtualnih događaja za proslavu rođendana i ostavštine bivšeg predsjednika, a javnost se potiče da mu pošalju virtualnu rođendansku poruku putem njegove neprofitne organizacije.

Carter je postao najstariji živući predsjednik SAD-a u povijesti nakon smrti Georgea H. W. Busha, koji je umro krajem 2018. u 94. godini.

Posljednjih godina nije bio previše u javnosti zbog pandemije koronavirusa, ali je nastavio govoriti o rizicima za demokracije diljem svijeta, što je njegova dugogodišna misija.

Bio je uzgajivač kikirikija i poručnik američke mornarice prije nego što je otišao u politiku, a na kraju je služio jedan mandat kao guverner Georgije i predsjednik Sjedinjenih Država od 1977. do 1981. godine.

Bivši demokratski predsjednik naširoko je cijenjen zbog svog zalaganja za ljudska prava. Njegovo posredovanje u sporazumu iz Camp Davida s egipatskim predsjednikom Anvarom Sadatom i izraelskim premijerom Menachemom Beginom 1978. i dalje je glavni dio njegove ostavštine.

Nakon predsjedničkog mandata Carter se više posvetio ljudskim pravima i zajedno sa suprugom Rosalynn osnovao Centar Carter u nadi da će unaprijediti mir i zdravlje u svijetu.

Centar Carter godinama je radio na unapređenju demokracije praćenjem izbora u inozemstvu i borbom protiv bolesti u zemljama u razvoju. Sam Carter bio je dugogodišnji volonter za Habitat for Humanity.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. godine za svoja nastojanja da potakne mir diljem svijeta.

Carter je pobijedio rak mozga 2015., ali se suočio s nizom zdravstvenih problema 2019., te je posljedično bio podvrgnut operaciji kako bi se uklonio pritisak na njegov mozak. Od tada se oporavio, ali njegovi zdravstveni problemi natjerali su ga da odustane od svoje desetljećima duge tradicije podučavanja u nedjeljnoj školi u Baptističkoj crkvi u rodnom Plains u Georgiji.

Rosalynn Carter u kolovozu je proslavila 95. rođendan.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:19