StoryEditor
kultura

Najmlađa publika „Mostarskog ljeta“ uživala u predstavi „Zlatokosa“

Piše fena  /  03.07.2022., 16:52h

U Pozorištu lutaka Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, odigrana je predstava „Zlatokosa“ u režiji Jelene Đorđević.

Ova svima poznata bajka govori o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi nad mržnjom i potrebi za slobodom koja nema cijenu.

Redateljica i glumica Jelena Đorđević dramatizirala je i adaptirala bajku braće Grimm, a scenografiju i kreaciju lutaka uradila je Hristina Nedeva Mladenović. Autor scenske muzike je profesor Srđan Marković, a lutke su rađene u najpoznatijim bugarskim radionicama lutaka.

U predstavi igraju Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš, priopćili su organizatori „Mostarskog ljeta”.

„Ovom predstavom Pozorište lutaka u Mostaru zaključuje ovu sezonu, a već od sredine idućeg mjeseca nastavljaju se brojni programi u okviru obilježavanja velikoj jubileja, sedamdeset godina postojanja i rada ove teatarske kuće. Krajem septembra održat će se drugi Festival lutkarske umjetnosti Mostar (FLUM) na kojem će učešće uzeti predstave iz regije, ali i nekoliko svjetskih zemalja“, istaknuo je glumac Ali Kamer Aksoy.

Mostarsko ljeto nastavlja se u utorak, 5. srpnja, promocijom knjige "Između ratova na granici svjetova" autora Faruka Taslidže, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti dr. Sedad Bešlija i dr. Muamer Hodžić.

Dnevnik.ba

25. studeni 2022 04:58