StoryEditor

Nadbiskup Hoser: Međugorje je znak žive Crkve

Piše D  /  17.04.2019., 01:04h

S njim je proteklih dana razgovarao novinar Avvenirea, dnevnih novina u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije (CEI), Vincenzo Varagona, prenosi nedjelja.ba Poljski nadbiskup u razgovoru je spomenuo kako Međugorje godišnje ugosti gotovo tri milijuna hodočasnika iz više od 80 zemalja te da to mjesto treba promatrati na trima razinama: prva je lokalna ili župna, zatim međunarodna povezana s poviješću zemlje u kojoj žive pravoslavni, muslimani i katolici te u konačnici planetarna koja se ogleda u dolascima hodočasnika, osobito mladih, sa svih kontinenata, prenosi Večernji.ba

Govoreći o fenomenu Međugorja, mons. Hoser podsjetio je kako je on Papin izaslanik zadužen za pastoral koji je vrlo bogat te se sastoji, s jedne strane, od tradicionalnih pobožnosti kao što su: krunica, euharistijsko klanjanje, hodočašća, put križa, a s druge pak strane duboko je ukorijenjena važnost sakramenata, posebno sakramenta pomirenja. Napomenuo je kako se okruženje oslanja na tišinu i meditaciju te kako većina vjernika ne dolazi zbog ukazanja.

“Općenito, stvara se ozračje koje olakšava meditaciju, sabranost, analizu vlastitog života i, na kraju, za mnoge, obraćenje”, kazao je poljski nadbiskup. Govorio je i o odnosu s vidiocima te je rekao kako ih je sve upoznao. Naveo je kako svatko od njih ima svoju priču i vlastitu obitelj te kako je važno da budu uključeni u život župe. Nezaobilazno je bilo i pitanje odnosa s Mostarsko-duvanjskom biskupijom.

“Bili su nesporazumi o temi ukazanja. Usredotočili smo se na odnose i prije svega na suradnju na pastoralnoj razini, od tada su se ti odnosi razvili bez rezerve”, poručio je Hoser. Odgovarajući na pitanje o budućnosti Međugorja, kazao je: “Nije lako odgovoriti. To ovisi o mnogim elementima. Mogu reći što je već i kako se može ojačati. Iskustvo iz kojeg dolazi 700 redovničkih i svećeničkih zvanja nesumnjivo jača kršćanski identitet, vertikalni identitet u kojem se čovjek, po Mariji, okreće uskrslom Kristu. Svatko tko dođe do njega nudi sliku Crkve koja je još uvijek živa i osobito mlada”.

Na kraju razgovora poručio je kako je ostao zadivljen velikim brojem ispovijedi i razgovora kojima je bio svjedok u ovih 15 mjeseca. Posebno ga se dojmio jedan australski mladić koji je bio alkoholičar, ali se u Međugorju obratio i odlučio postati svećenik.

Dnevnik.ba

 

28. travanj 2024 23:15