StoryEditor
veliki korak

NACRT DOKUMENTA BiH ovog tjedna dobiva kandidatski status za EU

Piše fena  /  12.12.2022., 19:28h

Bosna i Hercegovina će dobiti kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji u četvrtak. To je navedeno u nacrtu dokumenta koji je procurio u javnost. Dakle, Vijeće Europske unije predlaže Europskom vijeću da Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Tekst dokumenta prenosimo u cijelosti:

- Nakon zaključaka Europskog vijeća od 23.-24. lipnja 2022., te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022. godine, Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu od strane Europskog vijeća, uz napomenu da su koraci navedeni u preporuci Komisije poduzeti u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i osnovnih prava.

Vijeće se raduje potvrđivanju ove odluke nakon sjednice Europskog vijeća u prosincu. U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU kako je Vijeće usvojilo 2019.

Vijeće također poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da promptno provedu obaveze navedene u sporazumu postignutom 12. lipnja 2022. i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu s ključnim prioritetima.

Vijeće pozdravlja održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2. listopada 2022. godine. Prema preliminarnim nalazima i zaključcima Izborne promatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su bili općenito konkurentni i dobro organizirani, ali obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i pričom o etničkim podjelama. Osiguranje da se izbori sprovode u skladu s europskim standardima ključni je prioritet naveden u Mišljenju Komisije.

EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU.

Vijeće također ponavlja svoju nedvojbenu podršku europskoj perspektivi BiH kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi - navodi se u dokumentu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:25