StoryEditor
120 sudionika

Na Sveučilištu u Mostaru započeo bh. kongres nastavnika njemačkog jezika

Piše Fena  /  06.11.2021., 13:19h
Na Sveučilištu u Mostaru započeo je Dvanaesti bosanskohercegovački kongres nastavnika njemačkog jezika pod nazivom "Vrijeme izazova – Izazovi vremena" na kojemu uživo i online sudjeluje oko 120 sudionika.

- Prepoznati smo u svjetskom vrhu zbog naše važnosti i rada. Profesionalno koristimo sve vještine koje imamo i nudimo ih široj zajednici, prioritetno nastavnicima njemačkog jezika – kazala je predsjednica Udruženja nastavnika njemačkog jezika (BHDLV) Dubravka Vukadin, dodavši kako svake godine Udruga organizira brojne seminare i simpozije radi razmjene iskustava i uspješnog stručnog usavršavanja.

Na kongresu je sudjelovao i predsjednik Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika Benjamin Hedžić, koji je naglasio kako milijuni ljudi na svijetu njeguju kontakte, komuniciraju i uče njemački jezik. Da bi oni mogli učiti ovaj jezik, kaže Hedžić, potreban je rad stotina tisuća nastavnika.

- Svjedočimo vremenu pandemije korona virusa, ali i poplavama koje su ovih dana, pored velikih šteta, učinile i da brojni nastavnici ne mogu doći na nastavu nego je održavaju online. Smatram da je prilagodba novim tehnikama upravo izazov i u nastavnom procesu – zaključio je Hedžić.

Bosna i Hercegovina je od 2009. godine aktivni član Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika i dvadeset godina se organiziraju ovakvi kongresi na nekom od sveučilišta u zemlji.

Prvi put na ovakvom kongresu sudjeluje Lejla Smajić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je kazala kako je studentima važno biti dio ovakvih sadržaja jer imaju uvid u nastavnički proces.

- Na ovaj način vidimo da to nije samo običan predavački pristup studentima, nego je moguće družiti se i pored nastave, kao i sudjelovati na raznim radionicama i tako pridonijeti društvu, ali i svom osobnom iskustvu – dodala je studentica Smajić.

Student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volić izrazio je zadovoljstvo što je dio ovoga projekta jer će studenti njemačkog jezika u budućnosti biti nastavnici kojima će ovakvi projekti biti odskočna daska za stjecanje novih iskustava i uspješne pripreme za rad.

Dvanaesti kongres organiziralo je Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, brojnim institucijama s njemačkog govornog područja koje djeluju u BiH, ali i u suradnji s njemačkim, austrijskim i švicarskim veleposlanstvima. Kongres je svečano otvorio švicarski veleposlanik Daniel Hunn, dok su se sudionicima online obratili njemačka veleposlanica Margaret Uebber i austrijski veleposlanik Ulrike Hartmann.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 03:47