StoryEditor
NOVA AKADEMSKA GODINA

Na Sveučilištu u Mostaru gotovo 22 posto stranih studenata, što je najveći postotak u povijesti

Piše desk  /  15.12.2021., 20:06h
Nova akademska godina na Sveučilištu donijela je povratak u učionice i klasični oblik izvođenja nastave uz poštivanje epidemioloških mjera. Nova generacija studenata započela je svoj studentski put i život.

Najviše je studenata upisano na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i na Filozofski fakultet kao dva najveća po broju studija i studenata. Nakon njih najveći broj novoupisanih je na Fakultetu zdravstvenih studija i Pravnom fakultetu, piše u prilogu Universitas Mostariensis objavljenom u Večernjem listu

Sveučilišna iskaznica

Početak nove akademske godine obilježilo je uvođenje sveučilišne iskaznice kao sredstva identifikacije i dokaza pripadnosti zajednici Sveučilišta u Mostaru koju je pripremio Centar za informacijske tehnologije SUM. Iskaznicom je omogućen pristup raznim eSUM uslugama, kao što su digitalna sveučilišna iskaznica, eIndeks, CV aplikacija za nastavnike.

Iskaznicom se planira uključiti i korištenje na drugim mjestima, poput knjižnice, javnog prijevoza i slično, što će biti projekti u idućem razdoblju. Studentima najzanimljiviji dio zasigurno je uvođenje eIndeksa, čime se ukinuo indeks u klasičnom, papirnatom izdanju. Nastavno i nenastavno osoblje te studenti imali su obvezu najkasnije do kraja studenoga učitati fotografiju kako bi se mogle izrađivati iskaznice, a određeni broj već je izrađen.

U strukturi upisanih prema načinu studiranja dominiraju redoviti studenti (78,72%), dok je od ukupnog broja 21,28 izvanrednih studenata. Broj stranih studenata u porastu je u odnosu na prošlu akademsku godinu (21,27%), i to 368 iz Republike Hrvatske, 4 iz Crne Gore i 11 iz ostalih zemalja.

Posebno treba istaknuti porast broja studenata iz Republike Hrvatske, gdje je vidljivo povećanje od 11,3% u odnosu na prošlu godinu, što upućuje da se prepoznaje kvaliteta studija na Sveučilištu u Mostaru.

Najviše upisanih dolazi s područja Hercegovačko-neretvanske županije (39%), Zapadnohercegovačke (29%), Posavske (3,8%), Srednjobosanske (11,54%) te Hercegbosanske županije (10,61%).

Prethodno obrazovanje

Najviše upisanih studenata završilo je gimnaziju, medicinsku školu i ekonomsku školu, što čini gotovo 60%, dok se ostatak odnosi na specijalizirane srednje škole, kao što su elektrotehnička, strojarska, građevinska, prometna, turistička i škole umjetničkog područja. Zanimljiv je podatak da, prema uspjehu u srednjoj školi, njih 33,63% ima odličan uspjeh, 45,22% vrlodobar uspjeh 45,22%, što je s izvrsnim uspjehom upisanih 78,85%.

U Sveučilišnom centru Posavina upisani su studenti na pet studija. Pokrenut je studij socijalnog rada Filozofskoga fakulteta, studij informatike, sveučilišni i stručni studij predškolskog odgoja FPMOZ-a te studij prava Pravnoga fakulteta.

Pandemija je donijela brojne izazove u visokom obrazovanju na koje je Sveučilište spremno odgovorilo te je i ubrzalo određene procese, posebice kada je riječ o digitalizaciji koja je strateški cilj i jedan put razvoja Sveučilišta.

Dnevnik.ba

02. listopad 2022 02:15