StoryEditor
„Znanost, znanstvena komunikacija i časopis“

Na SUM-u održan znanstveno-stručni skup na temu poticanja istraživačke izvrsnosti i razvoja znanosti

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  27.05.2022., 13:57h

Sveučilište u Mostaru organiziralo je treći po redu Znanstveno-stručni skup s temom „Znanost, znanstvena komunikacija i časopis“. Organizatori skupa su Sveučilište u Mostaru i sveučilišna nakladnička kuća Pressum, uz suorganizaciju Ministarstva civilnih poslova u BiH.

Na Sveučilištu u Mostaru održan je treći po redu Znanstveno-stručni skup na temu 'Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi. Organizatori skupa su Sveučilište u Mostaru i sveučilišne nakladničke kuće Pressum, uz suorganizaciju Ministarstva civilnih poslova u Bosni i Hercegovini. Pored glavne teme simpozij je posvećen razvoju otvorene znanosti, recenzijskog postupka i uređivačke politike znanstvenih časopisa. Predavači na znanstveno- stručnom skupu bili su Dragan Primorac, Matko Marušič i Jadranka Stojanovski. 

Sveučilišni rektor Zoran Tomić istaknuo je kako je SUM svjestan važnosti poticanja istraživačke izvrsnosti i razvoja znanosti. Dodaje kako je važno poticati zajedničku kulturu upravljanja znanstvenim informacija u svrhu dobrobiti naše društvene zajednice. 

image

"Znanost, znanstvena komunikacija i časopis" na SUM-u

NIKOLINA TURIć -

„Unutar platforme „Pressum” pokrenute su baze koje će služiti pohranjivanju u digitalnom obliku, a značajno će doprinijeti otvorenosti, vidljivosti, slobodnom pristupu svim vrstama publikacija i istraživačkim podacima naših znanstvenika“, kazao je Tomić. 

Tomić ističe kako će simpozij obilježiti i pripremiti tekst inicijative za donošenje politike otvorene znanosti u Bosni i Hercegovini. 

„Sveučilište u Mostaru pokazuje i prepoznaje aktualne izazove u suvremenom poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti. Koje se temelje na činjenicama, stimulirajući time širenje znanja te dostupnosti uporabe rezultata istraživanja i otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima za izgradnju potrebne infrastrukture kao što su repozitorij i akademska baza“, rekao je Tomić. 

Profesor Dragan Primorac ističe kako će predložiti koncept kojim će Sveučilište dotaknuti sami vrh koji uključuje koncept obrazovanja, inovacija i tehnologije. 

„Formula je samo jedna, a to je kako postati uspješan i izvrstan na svjetskoj razini. Na simpoziju ću posebno govoriti o personaliziranoj medicini ili medicini 22. stoljeća“, kazao je Primorac. 

image

Dragan Primorac

NIKOLINA TURIć -

Primorac ističe kako će svojim iskustvom prenijeti studentima, što će uključivati i model specijalne bolnice sv. Katarina koja je europski centar izvrsnosti. 

„Najavljujem skup nobelovaca koji će se održati za manje od mjesec dana u Dubrovniku. Dolaze tri dobitnika Nobelove nagrade i puno kandidata za Nobelovu nagradu. Organiziramo kongres u suradnji s klinikom sv. Katarina i akademije za forenzičke znanosti“, rekao je Primorac. 

Predsjednik Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Josip Šimić ističe kako je tema važna za akademsku i društvenu zajednicu, ali i poboljšanje i razvoj cijele Bosne i Hercegovine. Dodaje kako ovim projektima izrađuju kanale za otvorenu znanost i bolju znanstvenu komunikaciju.

„Izdvojio bih platformu „Pressum” unutar koje pravimo bazu 'Sumpauk' za znanstvene stručne časopisu, bazu „Vidra“ repozitorij za radove. A također pripremamo platformu za e-knjige, bibliografiju, odnosno registar radova. To je ono što je ključno za razvoj Sveučilišta i znanstveno-istraživačke djelatnosti“, kazao je Šimić. 

image

Josip Šimić

NIKOLINA TURIć -

Savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i šport u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević kazala je kako za sveučilišnu zajednicu nema ljepšeg i većeg događaja. 

„Govorimo o jednom trendu koji se zove otvorena znanost što bi značilo dati potporu javnosti i otvorenosti same znanosti koja mora u svakom trenutku biti dostupna svima onima koji su zainteresirani“, rekla je Vlaisavljević. 

image

Sanja Vlaisavljević

NIKOLINA TURIć -

Vlaisavljević dodaje da se ne plasira proizvod koji je prekriven velom tajne, nego da mora biti otvoren svima koji su zainteresirani. 

„Vjerujem da će ova konferencija poprimiti još veće razmjere i okupiti još veći broj znanstvenika iz BiH. Komunikacija znanstvenika na djelu je nešto što treba potaći još više“, kazala je Vlaisavljević. 

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 22:11