StoryEditor

MUP Hrvatske odbacuje tvrdnje da protjeruje migrante

Piše D  /  16.12.2018., 02:12h

Prema informacijama BVP-a, protjerivanja sa snimki su provedena na području BiH, udaljena od službenog graničnog prijelaza i bez prisutnosti BiH policije. Tvrde da su snimke prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija. Napominju kako snimke smatraju autentičnima.

U 240 sati video materijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku. Na snimkama snimljenima po danu vidi se 91 hrvatski policajac, navode. Snimke obuhvaćaju period između 29. rujna i 10. listopada.

Na snimkama su prikazana 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata, uključujući žene, maloljetnike i djecu, tvrdi BVP, a u više navrata se čuju pucnjevi, prenosi ARD.

MUP RH objavio je priopćenje u kojem kaže da se radi o zakonitom postupanju na području Policijske uprave ličko-senjske, na samoj graničnoj crti te da primjenjuju institut odvraćanja.

"Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske. Ne radi se o ‘protjerivanju stotina migranata u BiH‘ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja", izvijestio je među ostalim MUP RH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:57