StoryEditor
Dan Matice hrvatske Mostar

Mostarsko proljeće - Trilogija o Mostaru, podsjećanje na ljude, stvaratelje i događaje

Piše Desk  /  20.05.2022., 13:08h

U sklopu Mostarskog proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar u petak, 20. svibnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače - Galeriji kraljice Katarine s početkom u 19 sati bit će predstavljena Trilogija o Mostaru autora/priređivača Alije Cigića i Ante Miškovića.

Čine je tri reprezentativne monografije Stari most u Mostaru, I to je Mostar, a zajednički moto trilogije je: "Volim Mostar makar 'vaki".

Događaj se organizira u suradnji s Hrvatskom akademijom za znanost i umjetnost u BiH.

- Osnovna poruka u svim tekstovima svih triju monografija sadržana je namjeri i cilju autora da su to sadržaji koji ljude čine ispunjenim i zadovoljnim. Bitan je osjećaj da ti tekstovi doprinose ugledu i afirmaciji autora iz redova naroda koji žive, prije svega, na ovom području. Naglasak je na želji priređivača da ti tekstovi nikoga ne vrijeđaju, nikoga ne povređuju.Već, naprotiv, obogaćuju. Da smo u tome uspjeli, najbolje govore reakcije društva i pojedinaca na prve dvije monografije koje su u ogromnoj većini bile afirmativne, pozitivne. To nam je potvrda da smo uspjeli u našim namjerama i ukazali na jedan od mogućih puteva da više cijenimo i afirmiramo lijepe stvari i uspješne ljude čijim se djelima ponosimo - napisali su autori Alija Cigić i Ante Mišković.

Poručeno je i kako je jedna od bitnih uloga ove trilogije i nastojanje da se podsjetimo na neke ljude - stvaratelje i događaje koji našom nepažnjom polako padaju u zaborav.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 11:04