StoryEditor
SESA

Mostarski CERIT dio Svemirske asocijacije jugoistočne Europe

Piše fena  /  09.08.2022., 16:36h

Krajem lipnja osnovana je SESA – Svemirska asocijacija jugoistočne Europe (Southeast European Space Association), 1. srpnja održan je prvi radni sastanak, a 10. srpnja definirana je i zajednička strategija djelovanja.

SESA-u čine CERIT - Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (Bosna i Hercegovina), zatim Komitet za razvoj svemirskog programa (Srbija), Montenegro space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

Cilj Asocijacije je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavoj regiji, za opće dobro. Tako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association - ITCA) zajedno krajem ove godine s Indijskom svemirskim agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit, priopćeno je iz CERIT-a.

Indija će u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita, od kojih će jedan biti SESA-in. Satelit će nositi logo SESA-e, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Iz CERIT-a ističu da su ponosni na izvrsnu suradnju sa Sanelom Babićem, koji je pokazao nesebičnu želju da pomogne tim iz BiH svojim znanjem i iskustvom, inače raketnim znanstvenikom iz SAD-a koji je zaposlen u United Launch Alliance (ULA). Također, Babićem je s Patriotskim fenjer fondom, na čijem je čelu, prošle godine pomogao prvake na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover sa 3in1 - 3D printerom, laserskim graverom i CNC glodalicom.

Sa srbijanske strane, najvažniji projekt je onaj vezan za satelitsko nadgledanje površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom (ISRO) i Rusijom (Roskosmos), dok Hrvatska organizacija ima blisku suradnju s europskom svemirskom agencijom (ESA), kao i s Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom (CNSA). Crnogorska organizacija sjajno surađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. Makedonska NAVIA visoko rangirana u razvoju tehnologije za dronove.

Članovi SESA-e imaju bazu propelantne proizvodnje za raketno modelarstvo, kao i dugotrajne znanstvene i osobne kontakte s istaknutim članovima svjetske svemirske znanstvene i praktičarske, modelarne zajednice, i te veze će pomoći novouspostavljenoj asocijaciji Jugoistočne Europe da brže i lakše iskorači u svemir.

Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje, pa će CERIT krenuti s razvojem "CanSat" projekta, tj. raketni program s inostranim partnerima - sistem obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modeliranja i izrade malih satelita.

Polaznici će učiti kako sklopiti mini satelite (CanSat), kako ga opremiti svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansirati ga na visinu od nekoliko stotina metara i očitavati telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom.

Učenici i studenti kroz ovaj svemirski interdisciplinarni program na praktičan način imat će prigodu primijeniti ranije stečena fundamentalna znanja i baviti se sa STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblastima.

Ovaj program sada je dio zajedničkog naslijeđa SESA i po njegovim postavkama obučavat će se osnovci, srednjoškolci i studenti kako u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali po pravilima koje će države samostalno definirati u skladu sa svojim potrebama.

S obzirom da je ovo STEM program, njegovo izučavanje direktno utječe na usmjeravanje učenika i studenata na oblasti koje su od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje.

U međuvremenu, sve SESA države zajedno će sudjelovati na finalu svjetskog CanSat/Raketnog prvenstva (World CanSat/Rocketry Championship - WCRC) koje će se održati od 25. do 27. rujna u Novom Sadu.

U tijeku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namijenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekt trebao bi biti okončan krajem godine i to je uvjet za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom.

Postavljene antene nisu za jednokratnu upotrebu, i one će komunicirati s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata, navode iz CERIT-a.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:29