StoryEditor
Ekološka Udruga Eko Kop

Mostar dobiva sportsko-rekreacijski centar na Vihovićima

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  29.03.2022., 12:59h
U Domu hercega Stjepane Kosače potpisan je ugovor između Udruga s ciljem održavanja, očuvanja i izgradnje sportsko rekreativnog centra na Vihovićima. Ugovor su potpisale osam udruga kako bih Mostar učinile boljim mjestom sportašima, ali i rekreativcima ponudili dosta novih sadržaja.

U Domu herceg Stjepana Kosače potpisan je ugovor između udruga s ciljem oživljenja i očuvanja Kopa na Vihovićima. Ugovor su potpisale udruge: udruga Zdrav život KINEZIS, Sanus Motus, Hercegovina Bike, SRU Nordijsko hodanje Zdrav korak, Ronilački klub, HPD Prenj 1933. udruge se bave sportskim aktivnostima i ekološkim. Eko Kop je nositelj ovog sportsko rekreacijskog centra Kop na Vihovićima. Poslali su inicijativu u ime ekološke udruge Eko Kop Gradu Mostaru i danas na vijećničkom vijeću inicijativa će biti upućena predsjedniku Gradskog vijeća i gradonačelniku Kordiću kako bi dobili površinski kop i počeli s izradom sportsko rekreacijskog centra na Vihovićima. 

Predsjednik udruge Eko Kop iz Mostara Vjekoslav Novak kazao je kako je sama ideja osnivanja ekološke udruge bila da se zaštiti područje i da se revitalizira.

„Godinu dana od osnivanja uložili napore i imali inkluzivne razgovore s lokalnom samoupravom i došli smo do tog stadija da je pričamo o realizaciji idejnog projekta sportsko rekreacijskog Kopa Vihović. Rekreacijski kop na Vihovićima će puno značiti za našu lokalnu zajednicu i za sve sportsko rekreacijske udruge koje su se ovdje okupile“ rekao je Novak 

Novak ističe kako im je zamisao da na sportsko rekreacijskom centru budu različiti sportovi. Bit će staze za trčanje, biciklističke staze imaju naznaka da će biti pankt rekt za biciklist, te sadržaj za djecu kao što su razni tobogani i ljuljačke. 

Predsjednik Udruge Sanus Motus Vedran Markotić ističe kako za glavni cilj imaju razvoj rekreativnog trčanja u Hercegovini. 

„Pored glavnog cilja u proteklih godina smo pokrenuli razne projekte, kao što je škola trčanja s treninzima koji imaju tri puta tjedno s raznim lokacijama u Gradu. Rekreativna trkačka liga čije je treće izdanje trenutno u tijeku. Sanus Motus Kids projekt je namijenjen radu s djecom, registrirali smo u protekloj godini i atletski klub kako bi olakšali djeci koja su treninzima da se uključe u atletski savez Federacije BiH. Organizirali smo niz humanitarnih događaja i raznih treninga, putovanja, te sudjelovanje na utrkama diljem regije“ kazao je Markotić

Markotić dodaje kako je ovo poseban projekt trčanja za Sanus Motus koji su organizirali u suradnji s Federalnim Ministarstvom zdravstva 2019. godine. Te su otvorili prvi centar i bavi se rekreativnim trčanjem, u sklopu centra rade nutricionist, liječnik, fizioterapeut, psiholog, psihijatar, trener atletike i više kineziologa. 

„Preko 250 odraslih i djece bi gravitirali na sportsko rekreativnom centru na kopu i cilj svega ovoga što mi radimo jest da stvorimo uvjete kako bi kasnije netko to i koristio. Nama je cilj upravo dovesti što više u Mostaru i upravo ova inicijativa kroz osam različitih Udruga. Sanus Motus ovim projektom dobiva širenje suradnje s ovim udrugama koje su ovdje na potpisivanju, kvalitetnu i atraktivnu lokaciju za održavanje raznih vrsta treninga, omogućava nam i lokaciju na kojima se može izraditi neka atletska borilišta. Dobivamo lokacije koje će nam biti lakše za održavanje utrka i održavanje državnih prvenstava i lokacija za organizaciju raznih događaja na otvorenom“,  rekao je Markotić. 

Predsjednik Udruge Hercegova Bike Toni Zorić kazao je kako podržava ovaj projekt sportsko rekreativnog centra na Vihovićima.

„Ovaj projekt će biti značajan iskorak za sve sportove koje obitavaju u Mostaru. Poznato je da mi biciklisti jako teško pronalazimo prostor za treninge s mlađim naraštajima koji su i srž ovog sporta. I time ćemo na sportsko rekreacijskom centru na Kopu u budućnosti vidjeti jako puno djece koji treniraju, voze i promoviraju sport, Mostar kao grad sporta i sportskih vrijednosti“, kazao je Zorić. 

Predsjednik Udruge Zdrav život KINEZIS Franjo Lovrić ističe kako je ovaj projekt hvale vrijedna i da ovakav projekt treba Mostaru. 

„Ovim projektom će Grad Mostar puno toga dobiti, znamo koliko je kretanje važno. Ovim projektom je važno osigurati svim dobnim kategorijama u Mostaru da mogu iskazati svoju potrebu za kretanjem. Pozivam sve građane Grada Mostara da dođu na Vihoviće, kako bi posjetili ekipu koja već radi i posadili su prošle godine velik broj lipa. Krenuli su revitalizaciju i osposobljavanje da tu može doći velik broj ljudi. Nadam se da će kroz buduće godine to dobiti jedan drugi oblik i da ćemo dobiti prirodni potencijal koji imamo. Te time da će što više ljudi u Mostaru koristiti to područje“, rekao je Lovrić. 

Udruga Nordijsko hodanje Zdrav korak predsjednica Smiljka Crnogorac kazala je da nordijsko hodanje u prirodi od 15 minuta je jednako 12 minuta trčanja. 

„U početku smo okupljali vrlo malo članica, a sada nas je oko 80. Nadamo se da ćete i nas uvrstiti u ovaj projekt“, kazala je Crnogorac. 

 Predsjednik Ronilačkog kluba Franjo Soče kazao je da se ronilački klub bavi ekologijom, edukacijom mladih ronilaca.

„Drago mi je da je ekološka Udruga Eko Kop prepoznala nas kao nositelje projekta ekologije i ronjenja u Gradu Mostaru. Naša aktivnost u  samom projektu će biti održavanje same ekologije, odradili smo jedno istraživanje kakvoće vode na više dubina. Nadam se da ćemo u budućnosti moći biti angažirani na ispitivanju na samog jezera i ekologije. U budućnosti nam je cilj i zadovoljstvo dovoditi mlade snage na discoveri zanore kako bi se upoznali s tim prekrasnim sportom“, rekao je Soče. 

Predsjednik Udruge HPD Prenj 1933 Josip Drmać iz Mostara ističe kako ih veže je bavljenje aktivnostima.

„Naše planinarsko društvo ima preko 300 aktivnih članova i staza koja će se uskoro vezati uz Kop na Planinicu je jedna od najposjećenijih u Gradu. Osim planinarskih staza koje održavamo organiziramo planinarske izlete i planinarske škole kako za djecu tako i za odrasle. Nadamo se da će u realizaciji ovog projekta naći jedno lijepo mjesto i generalno ovo će biti super priča za Mostar. Mostaru definitivno treba jedno rekreacijsko mjesto kao što je ovaj Kop Vihović“, kazao je Drmać

Branislav Stojkić voditelj realizacije projekta sportsko rekreacijskog centra Kop Vihovići ističe kako je  cijela ideja nastanka ovog projekta  iznikla iz mjesne zajednice Vihovići, Rudnik i Orlac. 

„Grad Mostar je bio u potrebi da revitalizira taj prostor koji se nažalost nije učinio zbog ratnog djelovanja. Iz tog razloga površinski Kop je ostao zapušten i devastiran. Došlo je neko drugo vrijeme kada se lokalna zajednica osvješćuje i želi na neki bolji način zaštiti svoju lokalnu sredinu i prirodu učiniti puno dostupnijim“, rekao je Stojkić

Stojkić dodaje kako su u razgovoru s Gradskom upravom i gradonačelnikom došli na ideju da Udruga bude nositelj aktivnosti.  

„Ovaj sportsko rekreacijski centar nije divlja gradnja, to su prirodni materijali i ambijenti, iskorištavanje električne energije u smislu solara ili vjetroelektrana kojih će nekoliko biti postavljeno“, kazao je Stojkić

Stojkić ističe kako je teško reći koliko će ovaj projekt koštati, jer površina kopa iznosi 260 tisuća četvornih metara. 

„Cijela ideja Udruge nije bila nametnuti nešto samovoljno, ali nismo željeli ni samo volju pojedinaca da površinski Kop ode bez cilja. Površinski Kop je u vlasništvu svih nas i želimo ga vratiti svojoj djeci tako što ćemo napraviti jednu sportsko rekreacijsku priču u kojoj ćemo imati vrhunske sadržaje. Nećemo opteretiti puno Grad Mostar jer imamo dosta fondova i pristupa koji nam se otvaraju diljem zemlje“,  rekao je Stojkić.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 04:01