StoryEditor

Moratorij na kredite u F BiH produžen za još dva mjeseca

Piše D  /  06.06.2020., 03:06h

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da je moratorij produžen u skladu s najavama u vezi s proglašenjem stanja nesreće koje je nedavno ukinuto, te da će Agencija nastaviti pratiti situaciju na terenu i vidjeti što je optimalno za gospodarstvo.

U slučaju da se stanje u gospodarstvu ne popravi postoji otvorena opcija da se odgoda plaćanja rata kredita odnosno moratorij produži ponovo.

Produženjem prava na moratorij za otplate kredita daje se mogućnost bankama i klijentima da dogovore odgovarajući modalitet izmirenja kreditnih obaveza na obostrano zadovoljstvo.

Moratorij na kreditne obaveze mjera je koja je izazvala najveće zanimanje građana u BiH, a na nju su mogli računati svi oni koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, a imali su obaveze prema bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima.

Kako su za Klix.ba kazali u Agenciji za bankarstvo FBiH do 10. svibnja ukupan broj podnesenih zahtjeva za aktivaciju moratorija u bankama iznosio je 35.225, od čega su se 32.154 zahtjeva odnosila na fizičke osobe, a 3.071 zahtjev na pravne osobe.

Od ukupnog broja zahtjeva odobren je 32.101 zahtjev, od čega se na fizičke osobe odnosi 30.340, a na pravne osobe 1.761 zahtjev.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:57