StoryEditor

Moore: Osnivanje nove škole u Jajcu nije rješenje niti prihvatljiva opcija

Piše D  /  30.07.2021., 00:19h

Koncept "dvije škole pod jednim krovom" krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bh. sudova, te predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH, poručio je šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore u pismu koje je uputio premijeru i ministrici obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahiru Lendi i Katici Čerkez, prenosi Fena.

Moore je uputio apel premijeru i ministrici da, umjesto rasipanja oskudnih županijskih resursa i riskiranja kredibiliteta i ugleda SBŽ-a, ne poduzimaju nikakve političke, administrativne ili financijske odluke koje dopuštaju ili pružaju potporu osnivanju ili funkcioniranju nove škole u Jajcu.

"Imate na raspolaganju mnogo bolje načine traženja rješenja, kao što su konkretni razgovori unutar vaše koalicije, uključujući tu razgovore o inicijativi ‘Bolja škola‘, koje je sugerirao i načelnik Općine Jajce", naveo je u pismu Moore, ukazujući na napore na ujedinjenju škola, uštedi resursa i podizanju kvaliteta obrazovanja.

Moore je istaknuo da otvaranje nove srednje škole u Jajcu nije rješenje, iako "nema sumnje da postoje opravdane frustracije, uz iskazano protivljenje nekih članova lokalne zajednice na sadržaj nastavnog plana i programa, te na simbole na svjedodžbama".

"Osnivanje i rad nove škole ustvari predstavlja kreiranje prvog novog slučaja ‘dvije škole pod jednim krovom‘ u proteklih 15 godina, što nije rješenje niti prihvatljiva opcija. Osim što se tome može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time bi se direktno usprotivilo željama učenika, koji su hrabro i elokventno podigli glas protiv podjela i segregacije", navedeno je u pismu.

Moore je istaknuo kako je Misija OESS-a u BiH posvećena kvalitetnom obrazovanju i da će nastaviti rad na uklanjanu segregacije i diskriminacije iz škola u BiH, ali da to ne može učiniti bez pomoći lidera i građana BiH.

U pismu je Moore zamolio premijera i ministricu obrazovanja SBŽ-a da svoje odluke ozbiljno razmotre, tako da one budu konstruktivne i ostave prostor za daljnju suradnju.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 00:29